Svaki turist koji posjeti Kubu ostane zaprepašten njezinom ljepotom, ali i težinom života tamošnjih stanovnika. Pravi začin posjeta ovoj šarmantnoj karipskoj zemlji su prekrasne građevine i muzeji koji iza svojih trošnih fasada kriju rijetke i skupe predmete.

 Visoke cijene koje slobodno mogu konkurirati europskim metropolama, policija i kamere na svakom koraku, i vrlo težak život tamošnjeg stanovništva samo su neku od problema s kojima su suočeni stanovnici te predivne zemlje.

Havana je vrlo inspirativna i njezinu arhitekturu i prekrasne građevine vrijedi vidjeti. Cijeli grad je muzej na otvorenom, s fascinantnim građevinama iz razdoblja Art Deco-a.

Havana koja je glavni grad Kube ujedno je i muzej na otvorenom koji sadrži fascinantne građevine iz art-deco razdoblja

Miami je još jedan grad u kojem postoji Art Deco district, no Havana je daleko impresivnija i u njoj je to razdoblje imalo veći utjecaj. Najvažnija građevina tog razdoblja u Havani je Teatro America, inače prvo kazalište latino svijeta.

'Havana je trebala postati ono što je danas Las Vegas, kocka i zabava. Takav je bio plan, ali ga je revolucija omela.', objasnio je Alen Kosanović.

Hotel Nacional je još jedna velika građevina koju nećete lako zaobići ako se nađete u Havani. Hotel je 1930. godine izgradio Al Capone, i nije štedio na uređenju. U hotelu su još uvijek liftovi koji su u funkciji te besprijekorne kožne garniture.

Ukoliko vam se prilikom posjete Kubi na prvi pogled učini kako iza oronulih fasada nema ništa vrijedno, varate se.

Klasičare će oduševiti srce Havane. 'Ne možeš spasiti nekoga tko je dobio infarkt i umire. Najprije spašavaš srce, a potom ostatak grada. Ukoliko je zgrada art-deco dobro napravljena jednako je važna kao i zgrada kolonijalnog stila. Zgrada Bacardi ima prvorazredni nacionalni značaj.', rekao je Argel Calcines, glavni urednik Opus Havana.

Važno je napomenuti da se s Kube niti jedan komad namještaja ne može iznijeti pa ne čudi činjenica da brojni preprodavači tamo imaju skladišta i samo čekaju da se zakon promijeni.

Više u inMagazinu.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju