Oko antiknog stola u grandioznoj vili okupilo se tridesetak ljudi. Dvojica su Pradinim odijelima, nekoliko ih je raskopčanim košuljama, a djevojke imaju Chloe torbice i Jimmy Choo cipele. Na stolu su raspoređene punašne bijele linije. Kokain, pomislili ste? Ne, bijele linije su ketamin, poznatiji kao sedativ za konje.

Učinak nije posve predvidljiv. Male doze izazivaju euforiju i podižu energiju, dok velike doze uzrokuju deluzije i halucinacije. Ponekad, konzumenti ketamina upadnu u ‘K-rupu’, stanje u kojem su potpuno odsječeni od vanjskog svijeta, potpuno su paralizirani ne mogu govoriti.

Na grandioznom imanju upravo je u tijeku zabava. Približava se Božić, a na satu je negdje oko 8 navečer. Sve izgleda vrlo ‘fancy’, no od vina, purice, hrane i ostalih blagdanskih delicija ni ‘d’. Na partyju je nekoliko frajera u Pradinim odijelima, dvojica su u raskopčanim košuljama, a u kutu je i par djevojaka u Jimmy Choo cipelama.

Stol je postavljen, a na dugačkom antiknom stolu poslužene su punašne linije bijelog praha. Pomislili se kokain? No, pogriješili biste. Bijele linije su zapravo ketamin, sedativi za konje. Učinak nije posve predvidljiv. Male doze izazivaju euforiju i podižu energiju, dok velike doze uzrokuju deluzije i halucinacije. Ponekad, konzumenti ketamina upadnu u ‘K-rupu’, stanje u kojem su potpuno odsječeni od vanjskog svijeta, potpuno su paralizirani ne mogu govoriti.

Svejedno, ketamin se u visokom društvu ugnjezdio poput nekad najfinijeg kokaina. Jedna od gošći upoznala se s ketaminom prije otprilike tri mjeseca i kaže, nije ju trebalo previše nagovarati na probu. Kokain uzima već godinama i trebalo joj nešto novo, ispričala je djevojka novinaru Daily Maila koji je istraživao ketamin-partyje.

- Prvi put je bio odličan. Bilo je jako zabavno, nešto drugačije, kao izvantjelesno iskustvo, pa ga zato uvijek imam i kod kuće, kazala je uz smijeh, ne obazirući se na visoke kazne zbog posjedovanja kokaina.

Osim toga, ketamin je i jeftin, oko dvadeset funti za gram što je polovica iznosa grama kokaina. Čak ni ta socijalna dimenzija ne uznemirava domaćina partyja , tridesetogodišnjeg Marka koji je prvi put uzeo ketamin greškom, misleći da je kokain.

Konzumiranje ketamina može drastično sniziti krvni tlak, poremetiti rad srca, povećati pritisak na mozgu i zrokovati probleme s vidom, upozoravaju liječnici. Predoziranje pak dovodi od moždanog ili srčanog udara. No najgore je što većina konzumenata ketamina misli da on ne stvara ovisnost. Naravno, nisu u pravu

Sjeća se tek da se probudio gol na podu kupaonice prijatelja. I iznenađujuće, događaj ga nije nimalo preplašio. Dapače, Mark je samo postao oprezniji, pa je sljedeći put smanjio dozu. Osim toga, kaže, poslije ketamina se sasvim lijepo spava, a nema ni uobičajenih post-depresivnih stanja.

Mark je u društvu dvojice prijatelja. Ironično, obojica su liječnici i dobro upoznati s činjenicom da su ketamin proizveli američki znanstvenici početkom šezdesetih godina kako bi se olakšale operacije ranjenima u Vijetnamu.

Obično se koristi na konjima, a u medicinske svrhe vrlo rijetko I to u iznimnim slučajevima kada ostali lijekovi i droge protiv bolova uzrokuju teške posljedice. I da, percepcija tih bogatih I mladih ljudi posve je pogrešna, jer očito je da su uvjereni da ketamin nema nikakve nus pojave.

Štoviše, uzimanje ketamina uzrokuje ozbiljne posljedice, a najčešća su stanja teške psihoze. (Američki znanstvenik John Lily doslovce je poludio nakon ospesivnog konzumiranja ketamima. Lily je naime bio uvjeren da umjetna inteligencija namjerava uništiti čovječanstvo, a zbog teške paranoje završio je u psihijatrijskoj ustanovi).

Osim toga, uzimanje ketamina drastično smanjuje krvni tlak, uzrokuje neravnomjeran rad srca, poveća pritisak na moza, uzrokuje probleme s vidom, jasan je bio dr Simon Kelly iz bolnice Priory Hospital i dodao kako ketamin ima visoki rizik za overdose, udar, srčani udar, a dugoročno uzrokuje jednaka stanja kao i LSD – užasne halucinacije, noćne more, nesanicu, tjeskobu…

Vratimo se partyju. Jedan od gostiju priča kako su dvojica mladića, inače vlasnici titule organizatora najboljih partyja (njihovi su roditelji bliski prijatelji kraljevske obitelji), potvrdili su svoj status kraljeva partyja kada su sami skuhali svježi, tekući ketamin u mikrovalnoj pećnici.

Bio je u tekućem stanju. Slično priča i djevojka s početka priče koja je ovo ljeto provela u vili u Grčkoj i nemalo se iznenadili kada je član europske aristokratske obitelji donio dvije boce tekućeg ketamina. – Nisam mogla vjerovati svojim očima. Dva smo dana plesali, a bilo je nas trideset na 40 grama ketamina. Nisam očekivala da ću vidjeti princa u tom stanju, kaže ona, dok druga djevojka, inače poznata 28. godišnja manekenka donosi novi detalj priči.

Kada se ketamin pomiješa s kokainom, dobije se CK; odnosno Calvin Klein droga. - Kokain je dosadan. Ketamin je mnogo zabavniji, tvrdi onda dok iz svoje Chloe torbice vadi bijeli prah. Ketamin, ne kokain.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju