'Nakon 22 godine braka, ja više ne spavam u istoj sobi sa svojim suprugom. Zvuči li to šokantno? On hrče naime, i ako ćemo biti pošteni, kaže da hrčem i ja. Romantika i nježnosti nisu nestale', stoji u jednoj ispovijesti. No, vrijedi li to u svim situacijama?

I Angelina i Brad spavaju odvojeno

U svojim snovima žudim za svojom spavaćom sobom u kojoj ću spavati sama. On je dakako protiv. Kaže da će to uništiti našu intimnost, no ja se time ne slažem.

Ništa ne može poboljšati intimnost kao dobro prospavana noć. Mislim da imam mnogo istomišljenika glede odvojenih spavaćih soba i to mi se čini baš seksi.

Istraživanje bečkog univerziteta pokazalo je da spavanje u zajedničkom krevetu kvari kvalitetu sna. Zanimljivo, većina ispitanika muškog spola nevoljko prihvaća mogućnost samostalnog spavanja. Žene to shvaćaju kao luksuz, a ne kao alarmantnu situaciju

Recimo, Tom Cruise i Katie Holmes spavaju odvojeno, a vlastitu spavaću sobu ima i Angelina Jolie, pa ako to prakticiraju ona i Brad, sigurno nije dosadno.

Kod tebe ili kod mene?

Moja dobra prijateljica, koja sa svojim suprugom još uvijek prakticira prave večere uz vino, a ne ispred televizora, kaže da svoje večeri znaju završiti pitanjem 'kod mene ili kod tebe?'. To čini romantiku živom, kaže ona.

Ona i suprug uživaju u njihovim tijelima, no izbjegavaju ostale, ne toliko ugodne tjelesne funkcije. Prihvatili su privatni prostor kao logičnu neminovnost, imaju odvojene sobe, vlastite kupaonice i samostalan život unutar zajedničkog doma.

Ona ne mora brinuti oko poklopca zahodske školjke, niti mora kupiti mokre ručnike s poda.

Njezina je kupaonica uvijek čista

Njezino ogledalo nije poprskano pjenom za brijanje i njezine su stvari uvijek pregledno složene.
Na početku takvog aranžmana njezin je suprug bio zabrinut kako će odvojenost utjecati na spontanost.

Ali nakon dugo vremena, u prvoj noći u odvojenoj sobi ona se konačno dobro naspavala. On naime čita dugo u noć i potom, kada zaspi hrče poput trombona.

Riječ je jednostavno o 'neslaganju oko spavanja', inkompatibilnosti i nema veze sa seksom niti s ljubavi.

Partneri koji hrču, škrgutaju zubima, hodaju u snu ili pričaju, tuku se nogama, zauzimaju veći dio kreveta i kradu pokrivač mogu češće razmišljati o razvodu.

Budućnost nosi odvojene sobe

Stoga nije ni čudno da jedan od pet britanskih parova spava odvojeno, a čak jedan od pet u Americi, gdje će za šest godina, prema procjenama, čak 60 posto domaćinstava imati dvije odvojene i velike spavaće sobe.

Laura se pak odlučila na svoju sobu iz praktičnih razloga. Njezin je suprug toliko visok da nije stao u niti jedan prosječni krevet.

Dok su čekali krevet po mjeri počeli su spavati odvojeno, jer je on morao spavati dijagonalno, pa za nju nije bilo mjesta. Ispostavilo se kako je odvojeno spavanje odlično rješenje i uskoro je privremena odvojenost postala stalna.

Odvojeno spavanje je kod nas je još uvijek i znak ljutnje ili protesta. Ako nekoga čujete da spava odvojeno, tome je vjerojatno prethodila veća svađa. Lupanje vratima, uzimanje jastuka i odvojeno spavanje kod nas baš i nema veze s romantikom

Bolje spavamo sami

Kay Gallagher iz Vijeća za spavanje, odnosno Sleep Councila (i to postoji) slaže se s tim, jer kaže da se ljudi u odvojenim sobama jednostavno bolje naspavaju. Problem je, tvrdi ona, u konvencionalnim kućama koje nemaju dovoljno prostora za dvije spavaće sobe.

Slično je pokazalo i istraživanje univerziteta u Beču ustvrdivši da spavanje u zajedničkom krevetu kvari kvalitetu sna.

Zanimljivo, većina ispitanika muškog spola nevoljko prihvaća mogućnost samostalnog spavanja. Žene to shvaćaju kao luksuz, a ne kao alarmantnu situaciju.

Razmislimo i malo dalje, u povijest stvarnu ili filmsku, i prisjetimo se sobe naših baka i djedova s odvojenim drvenim krevetima i zasebnim noćnim posudama ispod madraca. Možda u tom slučaju i nije bila riječ o tradiciji, nego o mudrosti.

Sjetite se i bračne sobe u filmu 'To pjeva zlo ne misli' i odvojenih kreveta u doduše zajedničkoj spavaćoj sobi, njezinog čitanja ljubavnih romana i njegovog hrkanja. Njezinog svijetla i njegovog isparavanja vina.

Odvojeno spavanje: Protest ili ljutnja

Podižu li odvojene spavaće sobu romantiku, ostajemo li dulje nježni zbog odvojene spavaće sobe vrlo je diskutabilno pitanje. Hrvatska arhitektura i prostorna rješenja u našim domovima još dugo vremena neće dozvoljavati takvu mogućnost.

Kod nas se spavanje u odvojenim spavaćim sobama uglavnom svodi na - on na kauču, ona u sobi, ili on na kauču, a ona i dijete u sobi.

Takvo spavanje je za jednog poznanika bilo sve samo ne romantično i često je svoju bolju polovicu znao optuživati da je zbog djeteta izbacila supruga iz sobe.

Odvojeno spavanje je kod nas je još uvijek i znak ljutnje ili protesta. Ako nekoga čujete da spava odvojeno, tome je vjerojatno prethodila veća svađa. Lupanje vratima, uzimanje jastuka i odvojeno spavanje kod nas baš i nema veze s romantikom.

Večeras spavam na kauču!

Kada se rade takva istraživanja, čini se da rezultati u zapadnim zemljama i 'njihova' pravila koda nas ne vrijede. Odluka o odvojenim sobama donosi se u obiteljima koje za to imaju a) prostora, b) mogućnosti c) uređene poslovne i privatne živote, a ne kreditno opterećene stanove u koje ste jedva smjestili krevete na kat.

A navečer, kada budete toliko umorne, ni ne čujete njegove tjelesne aktivnosti, a oči vam se sklapaju toliko da više ni ne želite čitati.

Da, ponekad želite spavati odvojeno i imati svoju sobu. Mirisnu čistu, s walk-in ormarom i toaletnim stolićem prepunim kremicama i parfemima zbog kojih niste prisiljeni cijeli mjesec jesti rižu. U takvoj sobi, čim raširite zastore, čujete cvrkut ptica i veselite se novom danu, a grančicu badema možete dotaknuti rukom

...a onda sam se probudila

Da, ponekad želite spavati odvojeno i imati svoju sobu. Mirisnu čistu, s walk-in ormarom i toaletnim stolićem prepunim kremicama i parfemima zbog kojih niste prisiljeni cijeli mjesec jesti rižu.

U takvoj sobi, čim raširite zastore, čujete cvrkut ptica i veselite se novom danu. Grančicu badema možete dotaknuti rukom.

Iz sobe ulazite u svoju kupaonicu, svježu i čistu, baš onakvu kakvu ste je sinoć ostavili. Na vratima visi svileni ogrtač, imate tuš kadu, ovalni tepih na podu je mekan, debeli frotirni ručnici su ugodni i aromatični i što je najvažnije suhi.

Kada ste se umili i zarili lice u njihovo plavetnilo, odmah ste se osjetili bolje. On se već spremio za posao i u kuhinji ispija kavu koju je skuhao.

Daje vam poljubac i odlazi na posao. A vi imate samo jednu želju: Da sve ostane onako kako je. A onda ste se probudili.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju