Deset žena i jedan muškarac je sastav ekspedicije koja za dva dana kreće u avanturu života, osvajanje najvišeg vrha svijeta, 8850 metara visokog Mount Everesta! Magazin Provjereno posjetio je tri alpinistice koje su pokušale dočarati što ih očekuje

Spavanje na temperaturama ispod nule, borba za zrak iznad 7 tisuća metara i dva mjeseca 'tuširanja' vlažnima maramicama samo su neke od stvari koje će u svom pohodu doživjeti ženska ekspedicija.

Za ekspediciju Everest 2009. Hrvatski planinarski savez morao je osigurati otprilike 250 tisuća dolara, a djevojke se za nju pripremaju već godinu i pol.

30-godišnja medicinska sestra iz Rijeke, Darija Bostjančić, 37-godišnja pripadnica Gorske službe spašavanja, Jana Mijailović, i 31-godišnja novinarka iz Rijeke, Vedrana Simičević, samo su dio ženske ekspedicije Everest 2009. Dobro znaju što ih čeka na Himalaji jer su sjećanja s osvajanja 8200 metara visokog vrha Cho Oyu još svježa.

Za ekspediciju Everest 2009. Hrvatski planinarski savez morao je osigurati otprilike 250 tisuća dolara, a djevojke se za nju pripremaju već godinu i pol. Predvodi ih Darko Berljak, iskusni aplinist kojemu je ovo 31. odlazak na Himalaju. Sve ekspedicije koje je vodio ispunile su svoj glavni cilj, vratile se u istom broju u kojem su i napustile domovinu.

Za osvajanje vrha potrebni su vrhunski pripremljeni i savršeno zdravi alpinisti, fantastična organizacija, ali i povoljno vrijeme. Ako ijedna od 10 žena dođe do vrha, bit će tek druga osoba iz Hrvatske kojoj je to pošlo za rukom.

'Teško je biti daleko od prijatelja, dečka i roditelja, sve ti to nedostaje, no zato kad se vratiš sve to više cijeniš', rekla je Darija za Provjereno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju