Jabučni ocat na glasu je kao čudesni lijek koji liječi sve, od alergija do peruti, pa čak i gljivične infekcije, tvrde narodne priče. Provjerili smo koliko je tretiranje gljivičnih infekcija jabučnim octom uopće sigurno.

Na internetu se mogu pronaći web-stranice na kojima se preporučaju kupke s jabučnim octom, ispiranje intimnog područja jabučnim octom pa čak i namakanje tampona u ocat prije umetanja u rodnicu.

Postoji malo dokaza koji upućuju na učinkovitost jabučnog octa u liječenju gljivičnih infekcija, a ni ti dokazi nisu čvrsti.

Jabučni ocat na glasu je kao čudesni lijek koji liječi sve, od alergija do peruti, pa čak i gljivične infekcije, tvrde narodne priče

Jabučni ocat ne treba uopće stavljati na sluznicu jer je može dodatno iziritirati mijenjajući PH rodnice. Nikome ne preporučam eksperimentiranje s jabučnim octom koji djevojke znaju koristiti i za tretiranje kondiloma i bradavica na genitalnom području. Time svoje stanje mogu dodatno pogoršati, upozorava ginekologinja, dr. med. Sanja Gršić-Burić.

Zbog kiselosti octa, njegovo lokalno korištenje na stidnici (ili umakanje tampona) može pogoršati simptome jer će dodatno iritirati zahvaćeno područje.

Nadalje, samoliječenje gljivične infekcije jabučnim octom može uzrokovati i drugi problem – duže trajanje simptoma i odgađanje efektivnog liječenja što pak produljuje smanjenu kvalitetu života koja prati gljivične infekcije, naročito kod vulvovaginitisa, odnosno upale stidnice i vagine.

To se događa zato jer žene nerijetko, bez posjeta ginekologu, neki drugi ginekološki problem same sebi protumače kao gljivičnu infekciju. Jedna studija pokazala je da je tek 33,7 samodijagnosticiranih gljivičnih infekcija zaista bilo to.

Jabučni ocat ne treba uopće stavljati na sluznicu jer je može dodatno iziritirati mijenjajući PH rodnice, naglašava ginekologinja Sanja Gršić-Burić

Drugi česti uzroci vulvodinije koji mogu biti pogrešno dijagnosticirani kao gljivična infekcija uključuju kontaktni dermatitis, bakterijsku vaginozu, spolno prenosive infekcije, dermatološke uzročnike, reakciju na smanjenu razinu estrogena tijekom menopauze, reakciju na strano tijelo (poput tampona koji je predugo u rodnici) ili kombinaciju nekih od navedenih faktora.

Svako od ovih stanja liječi se drugačije, a pravilno liječenje ovisi o ispravno postavljenoj dijagnozi.

Treba liječiti ciljano, a žene često pogrešno misle da imaju gljivičnu infekciju, a zapravo je riječ o nečem drugom. Zbog toga je važno otići na ginekološki pregled kako bi se ustanovila pravilna dijagnoza. Ukoliko je riječ o gljivičnoj infekciji, dostupni su probiotici upravo za tu namjenu, a ginekološko liječenje može se provoditi i s antibioticima, antimitoticima ili pak antivirusnim lijekovima, što je službena preporuka, kaže ginekologinja, dr. med. Sanja Gršić-Burić.

Slika nije dostupna Gljivična upala: Četiri česte navike uzrokuju ovu neugodnu bolest

Žena s kondomom u džepu Vodič za HPV: 10 istina o najčešćoj spolnoj bolesti

Stoga, ako mislite da imate gljivične infekciju, provjerite s ginekologom je li to zaista slučaj. Ukoliko i imate pravo, ako imate gljivičnu infekciju koja se vraća, potrebno je ustanoviti faktore rizika. Na primjer, smanjena doza estrogena u anti-bebi pilulama može znatno smanjiti učestalost gljivične infekcije.

Vulvovaginitis možete prevenirati i s nekim jednostavnim koracima, poput izbjegavanja proizvoda za intimnu njegu i higijenskih potrepština s mirisom, presvlačenje iz znojne odjeće odmah nakon vježbanja, mokrenja nakon seksualnog odnosa, nošenja komotne, prozračne odjećete pravilnog čišćenja seks-igračaka.

Ukoliko želite koristiti jabučni ocat za poboljšanje vlastitog zdravlja, puno bolja opcija bit će da ga koristite oralno, ali pripazite da ga prije ispijanja svakako razrijedite s vodom jer njegova kiselina može oštetiti zube, usta i jednjak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju