Danijela Rašić Markota majka je dvoje djece i liječnica koja je usto na četvrtoj godini specijalizacije iz Fizikalne medicine i rehabilitacije pri Domu zdravlja Zagreb-Centar.

Na društvenim je mrežama pokrenula je i svoj profil na kojem povezuje svoje iskustvo majke sa znanjem i iskustvom iz medicine. Piše o roditeljskim izazovima te o rastu i razvoju djece sukladno dobi.

Često su joj se javljali roditelji s pitanjima o motoričkom razvoju djece, što očekivati u kojoj dobi, kako stimulirati dijete te na što paziti, pa se tako razvila poslovna ideja.

Tada sam zaključila da bi bilo odlično imati sve te informacije na jednom mjestu, provjereno, jasno i sažeto tako da svima bude lako razumljivo i u konačnici pomogne roditeljima i djetetu. Nastale su kartice psihomotoričkog razvoja, započinje Danijela svoju priču, dodajući kako je proces do ideje do realizacije trajao godinu dana, a uključivao je pisanje tekstova, konzultacije sa stručnom suradnicom profesoricom Valentinom Matijević i suradnju s grafičkom dizajnericom, lektorima i tiskom.

Svjetlo dana ugledale su kartice koje su oduševile klijente.

Na uvodnoj kartici nalaze se opće napomene o razvoju te informacija da se kartice odnose na djecu rođenu u terminu, bez neuroloških oštećenja i raznih bolesti. Razvojne faze su opisane prema mjesecima, što se otprilike događa u pojedinom mjesecu života, što sve beba može u toj dobi u vezi motoričkog, kognitivnog i govornog područja te savjeti roditeljima.

S ovim je karticama roditelju lakše pratiti razvoj djeteta.

Na dnu svake kartice je naglašeno da ako dijete odstupa od navedenoga za pojedini mjesec, to ne znači da je to nešto loše jer postoji širi raspon normalnoga. Također, ako su roditelji zabrinuti u vezi s razvojem djeteta, na svakoj kartici savjetuje se pregled djeteta kod pedijatra i, po potrebi, fizijatra jer se tako najbolje može procijeniti djetetov cjelokupan razvoj, pojašnjava nam liječnica.

Psihomotoričke kartice Psihomotoričke kartice (Foto: Privatna arhiva)

Psihomotorički razvoj djeteta počinje već za vrijeme trudnoće, a kada se dijete rodi, ono postaje još intenzivniji, posebice tijekom prvih 12 mjeseci života. Djeca se razlikuju prema brzini i kvaliteti postizanja određenoga stupnja razvoja i vještina, a poznavanjem razvojnih faza ili tzv. razvojnih miljokaza puno je lakše pratiti razvoj bebe, na što paziti u određenoj dobi, kako stimulirati dijete, te kada, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć.

Dijete se igra s plastičnim bocama Zašto se djeca radije igraju svakodnevnim predmetima nego igračkama?

Zato su ove kartice velika pomoć svim roditeljima, a mogu se kupiti putem profila mama_fizijatrica, i to u nekoliko različitih boja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju