Jeste li primijetili kako je malom djetetu zanimljivije igrati se daljinskim upravljačem, ključevima za auto, salvetama, običnim kartonskim kutijama ili čak sirovom tjesteninom nego kockicama i plišanim medvjedićima?

To je u psihologiji i pedagogiji poznato kao tzv. heuristička igra, a sam je pojam nastao upravo kako bi opisao dječju igru svakodnevnim predmetima iz kućanstva. Heuristika je postupak koji vodi prema otkriću ili ga potiče, a sam pojam potječe iz filozofije.

Kada pokušavamo riješiti neki problem ili donijeti odluku, često se nesvjesno obraćamo upravo heurističkim mentalnim prečacima koji nam nude brzo rješenje. I upravo je zato heuristička igra važna za kasniji razvoj djeteta, napose u kognitivnom smislu u rješavanju problema u odlučivanju.

Danas djeca imaju na raspolaganju nikad veći odabir igračaka jarkih, upadljivih boja, s mogućnostima koje prijašnje generacije nisu mogle ni zamisliti. Međutim, one su često ograničavajuće. Ne postoji bezbroj načina na koje se može igrati autićem, lutkom ili medvjedićem.

No heuristička igra nudi ponešto veće mogućnosti. Ona nudi igranje sa svakodnevnim predmetima od tjestenine do drvene žlice ili lišća u vrtu. Dakako, pritom treba paziti da dijete ne dođe u doticaj s predmetom kojim bi se moglo ozlijediti, no ako je predmet siguran, nema nikakva razloga da se dijete igra njime, čak i ako nije deklariran kao „igračka“.

A evo i zašto.

1. Potiče razvijanje mašte i kreativnosti

Kada se djeca igraju svakodnevnim predmetima, vodi ih njihova mašta. Tu više ne postoje ograničenja poput onoga da se autić može samo voziti po sobi, pa se moždane stanice više naprežu kako bi osmislile nove načine zabave. Tu ne postoji gumb za koji bi dijete unaprijed znalo, pa je igra svakodnevnim predmetom potpuno novi način otkrivanja, učenja i razvoja na potpuno prirodan način.

2. Potiče razvoj motoričkih vještina i razvoj moždanih stanica

Bilo da je riječ o bebama ili djeci koja već idu u vrtić, svima njima potrebni su različiti senzorni podražaji kako bi se razvijale njihove kognitivne i motorne vještine. Primjerice, uzmu li u ruke drvenu žlicu ili ključeve, istodobno se razvija njihova gruba motorika, ali i moždane stanice, koje će naposljetku biti i u podlozi razvijanja fine motoričkih vještina. Igra plastelinom Igra plastelinom: Tehnika koja će pomoći vašem djetetu da se otvori o svojim osjećajima

3. Stimulira sva osjetila

Kada dijete, primjerice, pritisne tipku na zvučnoj slikovnici, uči kako ta radnja proizvodi točno određen zvuk. Međutim, tijekom heurističke igre dijete može samo stvarati do tada mu nepoznate zvukove udaranjem jednog predmeta o drugi ili na neku drugu površinu.

Heuristička igra pruža mogućnost istraživanja i samostalnog zaključivanja.

Tada sami nastoje proniknuti što je to što je proizvelo određeni zvuk, ali i primijetiti da različiti materijali proizvode različite zvukove. Tako vidi da nije jednako ako o stol udari drvenim ili plastičnim predmetom. Primijetit će i različit osjećaj na koži korištenjem različitih materijala, ali i njihov miris.

4. Potiče rano učenje matematičkog koncepta

Kada je dijete izloženo predmetima različite veličine, oblika, težine i teksture, vrijeme koje će utrošiti na njihovo istraživanje znatno utječe na učenje o matematičkim konceptima. Dakako, dijete neće poznavati pojam matematike, mase, volumena ili oblika u ranoj dobi, no to će mu itekako pomoći kada se jednom nađe u školskim klupama.

Dijete se igra s kamenčićima Baš kao nekada: Kako obična igra s kamenčićima utječe na razvoj djeteta?

5. Pomaže iskusiti svijet oko sebe

Interakcija sa svakim novim i nepoznatim predmetom djetetu je način upoznavanja okoline. Ono ne može znati za što se neki predmet koristi i kakav je osjećaj imati ga u rukama osim ako to samo ne iskusi. Osim toga, djeca uče prema modelu, pa ako vide roditelja da često u rukama drži ključeve od auta, novine ili daljinski upravljač, i samo će poželjeti istražiti taj predmet.

Kako poticati heurističku igru?

Da bi dijete imalo priliku doživjeti sve navedeno, roditelji mu moraju osigurati mogućnosti da uistinu iskusi heurističku igru u pravom smislu te riječi. Dakako da pritom treba paziti da se ne radi o oštrim predmetima i uvijek nadgledati dijete, no jedno takvo iskustvo, daleko od ionako preskupih igračaka, može biti uistinu prepuno blagodati.

S time možete krenuti već danas pa jednu kutiju u stanu ispuniti predmetima kao što su drvena kuhača, češeri, maramice i slično. Pritom svakako pripazite na to da predmeti ne budu premali kako ih dijete ne bi moglo staviti u usta i progutati. I neka igre počnu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju