Jedna od najvećih grešaka koje radimo kada krenemo s čišćenjem doma jest to što sve želimo napraviti u jednome danu. No takvim načinom čišćenja doma posao možda nećemo napraviti onoliko detaljno koliko smo to na početku htjeli, a količina posla iscrpit će nas više negoli bi trebalo. Iako je čišćenje doma nezaobilazan zadatak, ono ne bi trebalo biti umarajuće i stresno. Zato, želimo li da dom zablista pravim sjajem, ključno je podijeliti kućanske poslove na prostorije u domu i na više dana u tjednu te ih uklopiti u svoju svakodnevnu rutinu.

Galerija Fine Guard PureSurfaces Fine Guard PureHands Fine Guard FabricBooster +5 Fine Guard FabricBooster

Prvi tjedan – Dnevni boravak

Prvi tjedan u mjesecu posvetite najvažnijoj prostoriji u domu, u kojoj provodite najviše vremena sa svojim najmilijima – dnevnom boravku. Upravo zato je njegov namještaj neprestano izložen prljavštini i mrljama, a ni s prašinom nije na ''ti''. Krenite od malih stvari, poput čišćenja rasvjetnih tijela, na kojima se često zna nataložiti debeli sloj prašine i tako umanjiti njihovu djelotvornost. Jednaki magneti za prašinu znaju biti i police s knjigama, slike i male stvarčice koje ste izložili iz nekih sentimentalnih razloga. Skinite sve s polica i uz pomoć krpe od mikrofibre počistite ove dijelove pokućstva kako biste se riješili tih upornih čestica.

Drugi dio tjedna rezervirajte za veće pokretnine, poput sofa, fotelja i kauča, koje povremeno treba osvježiti kako bismo im povratili sjaj, kao i dezinficirati od raznih bakterija unesenih preko odjeće ili prljavih ruku. Uz pomoć usisavača i nastavka za tkanine počistite sve mrvice i zagladite tkaninu, a potom uz pomoć dezinficijensa za tkanine poput Fine Guard FabricBoostera uklonite bakterije i viruse. Ovaj dezinficijens uklanja 99,9 % bakterija i virusa i sprječava njihov nastanak 48 sati, a s obzirom na to da ne sadrži alkohol i štetne toksine, siguran je za korištenje u blizini djece i kućnih ljubimaca. Fine Guard FabricBooster može se koristiti na raznim tkaninama – od zavjesa, kauča i tepiha do odjeće i dječjih plišanih igračaka, te ćete tako mirno spavati znajući da ste zaštitili vaše najdraže.

Ono što je također važno jest voditi računa o higijeni izvan svog doma kako ne biste bakterije i viruse donijeli sa sobom kući. Jednom kada izađete van, posebice u nabavku namirnica, vaše ruke su izložene velikom broju bakterija i virusa koje pokupite razgledavajući proizvode, dirajući namirnice, košarice ili pak nešto treće. Zato je važno uvijek uz sebe imati dezinficijens koji će biti pravi partner u šopingu jer tako možete biti sigurni da ste svojim rukama pružili potpunu zaštitu. Fine Guard PureHands ubija gotovo sve bakterije i viruse te pruža zaštitu od njih do 24 sata, čak i ako ste ruke u međuvremenu oprali. Dovoljno ga je nanijeti samo jednom dnevno za cjelodnevnu zaštitu, a s obzirom na to da ne sadrži alkohol niti štetne toksine, baš poput Fine Guard FabricBooster, nećete imati problem sa suhom i nadraženom kožom na rukama.

Drugi tjedan – Kuhinja

Zbog masnoća od ulja u kuhinji se zna nataložiti mnogo prljavštine koju je itekako teško skinuti ako ste pojedina mjesta zanemarivali. Jedno takvo je zasigurno napa, koja je tome najviše izložena, kao i filteri na koje često znate zaboraviti. Prvi dan u tjednu uzmite filtere i potopite ih u toploj vodi i dodajte šalicu sode bikarbone. Neka ostanu tako dok se voda ne ohladi, a potom ih izvadite, procijedite i stavite sušiti te vratite na mjesto. Tijekom drugih dana posvetite svoje vrijeme štednjaku, koji je najvidljivija i najkorištenija radna površina u kuhinji, čišćenju kuhinjskih ormarića, radnih ploha te kantama za smeće, koje su leglo bakterija.

Fine Guard proizvod za dezinfekciju Fine Guard proizvod za dezinfekciju (Foto: PR)

Nakon što svakog od njih prođete sredstvom za čišćenje, nemojte zaboraviti i sredstvo za dezinfekciju kako biste ih temeljito očistili od bakterija, koje se lako talože na tim mjestima. Fine Guard PureSurfaces čisti gotovo sve bakterije i drži ih na distanci do 21 dana, neovisno o tome što površine dolaze u doticaj s vodom i drugim sredstvima za čišćenje. Baš poput Fine Guard FabricBoostera, ni ovaj dezinficijens ne sadrži alkohol ni toksine, stoga se može upotrebljavati u blizini djece i ljubimaca, a dodatan plus jest to što pogodan za razne površine, neovisno o tome jesu li od drva, metala ili nekog drugog materijala.

Treći tjedan – Kupaonica

Jedna od najizazovnijih prostorija u kući kada je u pitanju čišćenje jest kupaonica. S obzirom na učestalost korištenja, može stajati bok uz bok s kuhinjom, koju neprestano treba dovoditi u red. I dok se podrazumijeva da čišćenje umivaonika i WC školjke treba biti redovito, našu pažnju ponekad trebaju i drugi elementi u kupaonici. Pa tako prvi dan u tjednu posvetite čišćenju glave tuša. Zbog neprestanog korištenja i tvrde vode na njoj se zna nataložiti mnogo kamenca. Pošpricajte ga sredstvom za uklanjanje kamenca ili ga uronite u mješavinu octa i sode bikarbone te pustite da odstoji. Potom kamenac uklonite krpicom i isperite glavu tuša vodom kako bi ona izgledala kao nova.

Kad smo već kod kade ili tuša, drugi dan iskoristite za čišćenje zavjese za tuš ili kadu. Unatoč svojem pomalo plastičnom izgledu, svaka od njih može se oprati u mašini i tako se riješiti plijesni. Treći dan povratite sjaj svojoj kupaonici čišćenjem zidnih pločica, četvrti dan posvetite dubinskom čišćenju podnih pločica, a peti perilici rublja kako biste spriječili nakupljanje bakterija i neugodnih mirisa, koji se lako mogu prenijeti i na odjeću. Dovoljno je jednom tjedno uključiti ciklus samočišćenja ili pokrenuti ciklus s dvije čaše alkoholnog octa umjesto deterdženta.

Fine Guard PureSurfaces Fine Guard PureSurfaces (Foto: PR)

S obzirom na to da je cijela kupaonica izložena opasnim bakterijama iz WC školjke, jednom kada ste prošli sa sredstvom za čišćenje kako biste uklonili kamenac, potrebno je sve dodatno dezinficirati. Fine Guard PureSurfaces će u tom slučaju postati vaš najbolji prijatelj jer ga je dovoljno pošpricati po bilo kojoj površini i prebrisati je krpicom kako biste uklonili sve nakupljene bakterije te će vam pomoći održati kupaonicu blistavom kao iz kataloga.

Četvrti tjedan – Spavaća soba

Nakon što ste pod kontrolu stavili prostorije koje su najviše izložene prljavštini, za kraj se posvetite svojem osobnom malom raju – spavaćoj sobi. Iako je svaki tjedan dovoljno promijeniti posteljinu, usisati sobu i namjestiti krevet, ponekad zaboravljamo da i jastuke na kojima svaki dan spavamo valja oprati s vremena na vrijeme. Svaki od njih ima etiketu na kojoj piše kako ih prati, stoga je provjerite prije negoli ih samo ubacite u perilicu rublja. Isto napravite i s poplunima. Tako ćete ukloniti alergene i bakterije i uživati u mirisnom krevetu koji će vam pružiti laki san.

Drugi dan posvetite drvenim površinama u svojoj sobi i ulaštite ih tako da se sjaje kao da su upravo izašle iz salona. Treći dan detaljno počistite teško dostupan prostor ispod kreveta. To je mjesto na kojem se nakuplja jako puno prašine i ostalih alergena, koji mogu loše utjecati na vaše zdravlje. Četvrti dan operite prozore i uklonite prljavštinu s prozorske klupčice, a peti osvježite zavjese. Baš poput jastuka, i ovdje je potrebno obratiti pažnju na etiketu kako ne bi zahtijevale posebnu pažnju. Uz čistu sobu dan će uvijek započeti ljepše.

Svaki od ovih kućanskih poslova trebao bi se moći u danu napraviti u roku od 15 do 20 minuta, s nekoliko njih koji će možda potrajati nešto duže. Na taj način ćete spriječiti bespotrebni stres koji može izazvati dan proveden u čišćenju svih prostorija u kućanstvu. Neizostavan partner svaki dan zasigurno će postati Fine Guard proizvodi za dezinfekciju, koji će čuvati vaše ruke, površine i tkanine zbog kojih ćete se osjećati zaštićeno i sigurno u svojem domu, koji će zablistati posebnim sjajem.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Fine Guard po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju