Četrdeset metara svile na haljini možda nije toliko neobično, no 24,000 LED lampica uz koju ona blješti, nedavno prikazanu kreaciju čini malim tehno-modnim čudom

Žene će u novoj haljini skrojenoj po zahtjevima visoke tehnologije doslovce zabljesnuti prostoriju. Razlog tome nije ime proslavljenog dizajnera ili dosad neviđeni kroj, već 24,000 u nju ugrađenih lampica.

Haljina prozvana 'Galaxy Dress' djelo je dizajnera Francesce Roselle i Ryana Genza iz londonske modne kuće CuteCircuit. Kreacija na kojoj se prelijevaju boje trenutno je izložena u muzeju tehnologije i industriji u Chicagu, te tamo predstavlja 'inovaciju u području mode'.

Zabljesnite ga donjim rubljem

Za njezinu izradu korištene su najmanje LED žaruljice tanke poput papira i dugačke tek dva milimetra. Izuzetno tanki i fleksibilni LED kvadratići ručno su naneseni na 40 metara duge slojeve svile.

'LED lampice miču se jednakom fluidnošću kao i normalna tkanina. Četiri sloja svilene tkanine korištena su kako bi se svjetlo difuzno širilo i prekrasno kretalo po prostoriji. Najteži dio haljine nije njezina tehnološka struktura, već krinolina pomoću koje haljina ima tako prekrasan oblik' otkrila je dizajnerica Rosella.

Četiri sloja svilene tkanine korištena su kako bi se svjetlo difuzno širilo i prekrasno kretalo po prostoriji

Trendseterice se ne trebaju brinuti o opeklinama jer se haljina zahvaljujući LED tehnologiji ne zagrijava. Jednako tako one ne troše puno energije, te je za njihov pogon dovoljna tek baterija za mali iPod smještena unutar krinoline.

Blještava haljina na jednom punjenju 'živi' 30 minuta, ali čak i ugašena zbog 4,000 swarowski kristala kojima je optočena, zadivljujuće izgleda i ugašena.

Haljina od papira? Zašto ne?

Modnoj kući CuteCurcuit upotreba visoke tehnologije nije strana. Prije tri godine časopis Time je njihovu majicu 'Hug Shirt' proglasio najboljim izumom godine. Hug Shirt je majica s ugrađenim senzorima koji detektiraju zagrljaj i preko Bluetootha ga prenose mobitelu na s aplikacijom Hug Me koja pretvara zagrljaj u tekstualnu poruku i šalje osobi koju želite zagrliti.

Dizajneri nisu željeli otkriti kada će se haljina pojaviti na modnim pistama, niti kolika će joj biti cijena.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju