Iako si to ne želimo priznati, hladni dani dolaze već za mjesec dana. Stoga ćemo vas već sad prosvijetliti trendovima za nadolazeću jesen i zimu.

Ovogodišnja hladna sezona ne nudi ništa iznenađujuće novo. Smjernice koje su dizajneri osmislili već prošle godine nastavljaju se uz nekoliko dodataka i nadogradnji. Uskoro ćete biti vrlo moderne ako na sebi oživite modu iz daleke prošlosti. Vraćaju se romantični trendovi dvadesetih godina i otkačene hard smjernice iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Trendi od pete ...

I ove jeseni i zime čizme će biti vrlo moderne. To se odnosi kako na niske, tako i na visoke. Stil čizmi neka bude vintage, a u sve većoj mjeri kod nas su prihvaćene i čizme u kaubojskom stilu. Dakle, sigurno nećete promašiti ako svoj ormar obogatite jednim parom kaubojskih čizmi. Kod te vrste čizama i dalje prevladava smeđa boja, a u velikoj mjeri joj konkurira tamnosiva. Slično pravilo vrijedi i za ''gležnjače'', ali kod njih si možete priuštiti i druge boje poput ljubičaste, bordo crvene i maslinasto zelene.

Umjesto dugim čarapama, tijekom ovogodišnjih hladnih dana noge ćete grijati tajicama, koje tretirajte kao modni dodatak. Moderne su u svim bojama, pa i u vrlo živim bojama. Ako ih bojom ne kombinirate s tunikom ili haljinom, onda pripazite da se boja tajica slaže s bojom još bar jednog modnog dodatka, kao što je na primjer torbica ili šal.
I mi ćemo polako morati početi prihvaćati kaubojske čizme koje su žene u modnim metropolama usvojile već prije dvije sezone. 

Ljubiteljice traperica i ostalih hlača u nadolazećim će se hladnim danima moći u potpunosti iživjeti. Moderni će biti gotovo svi ekstremi. Od potpuno kratkih do dugih hlača i sve duljine između. Kod traperica si možete priuštiti sve boje, od potpuno ispranih do potpuno tamnih. Ove godine su moderne i "flekave", tzv. prokuhane traperice i traper u bojama kao što su siva, roza, zelena i ljubičasta.

To ne vrijedi za suknje koje će imati nešto više modnih ograničenja nego hlače. Ne smiju biti uske i vrlo kratke, neka budu zvonastog kroja i do koljena, možda i donekle baroknog oblika. Haljine i suknje je, naime, preuzeo vintage stil pa se stoga dizajnom vraćaju u dvadesete godine prošlog stoljeća. Biti će puno volančića i čipke, a boje nježne poput primjerice bež i roza. Vrlo kratke suknje i dalje ćemo zamjenjivati modernim tunikama.

... do glave 

Prije nego što u detalje razradimo sve smjernice odijevanja od pojasa pa do glave, moram vam predstaviti trendi komade odjeće koji se nose iznad pojasa: tunike, svilene vintage haljinice, široki šalovi i "pašmine", duge veste, kožne jakne i široki kaputi. 

I ove će godine vrlo moderne biti tunike. Možete ih nositi kao vunene duge veste ili kao pamučne majice koje moraju biti u starinskom, etno stilu – od bijelih starinskih majica do tamnijih majica poput tamnoplave, ljubičaste i sive, a koje imaju etno dodatke. I dalje će biti moderne prugaste majice, a moderan će postati i karirani uzorak.
Karirani uzorak preplavit će i zimske kapute i jakne. Najesen možete umjesto jakne nositi duge vunene veste sa širokim šalom ili ''pašminom'', a u nešto hladnijim danima uz kožne će jakne moderni biti i vuneni kaputi u tamnim bojama u već spomenutom kariranom uzorku.
Modno nasljedstvo se vraća iz prošlog stoljeća i to u kombinaciji dvadesetih i osamdesetih godina.
Vrat ima ove godine dva izbora – široke pletene šalove od debele vune u tamnim bojama, kao što je tamnosiva, te ''pašmine'' koje mogu imati različite utkane uzorke. Glavu zagrijte vunenim kapama u stilu beretke, a moderne su i kape sa šiltom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju