Želite li upoznati novu vježbu koja je već osvojila SAD? Doživite sport kettlebell kojim ćete ojačati i povećati svoju eksplozivnost i izdržljivost. Postat ćete nepobjedivi!

Kada dan polako završava, u večernjim satima se u dvorani slovenskog centra Kettlebell okupljaju svi željni akcije i adrenalina. U dvorani počinje odjekivati dinamična glazba koja pojačava tempo. Muškarci zgrabe uteg kettlebell i trening počinje, najprije zagrijavanje tijela, a zatim intenzivnije vježbanje.

Priča o uspjehu

I ovog puta se pokazalo da priče o uspjehu postoje i da najbolje obično imaju početak u jednostavnoj garaži s nekoliko pojedinaca.

Kettlebell je vježba koja ima korijene u Rusiji, a uspjeh je doživjela u SAD-u. Kettlebell su u Sloveniju uveli Gregor Sobočan i Žiga Urh, iskusni profesionalni sportaši koji su godinama tražili način kako povećati svoju snagu, izdržljivost i eksplozivnost. Rješenje su našli u sportu kettlbell koji im se učinio dovoljno zanimljiv i učinkovit te su se njime počeli intenzivno baviti. Najprije su vježbanje podijelili samo s prijateljima, a zatim je zanimanje postalo toliko da su iz garaže svoju ekipu preselili u veću dvoranu u Ljubljani. Grupa vježbača kettlebella polako se povećavala i tako je nastao današnji Kettlebell centar u kojem možete vježbati pod vodstvom certificiranih instruktora. Ti instruktori su Gregor i Žiga, koji su se za kettlebell osposobljavali i u inozemstvu (SAD, Rusija). Kettlebell nema ljubitelje samo u muškom dijelu populacije, sve više žena odlučuje se za taj način vježbanja.

Što je kettlebell?

Kettlebell je zapravo tradicionalan ruski uteg koji izgleda kao kugla s ručkom, a velika je otprilike kao lopta za košarku. Još se u nekadašnjoj carskoj Rusiji, odakle kettlebell potječe, smatralo da je to vrlo učinkovit alat za jačanje tijela. Izvanredna popularnost kettlebella proširila se diljem svijeta, a sve dizače utega nazvali su jednostavno ''ljudi-kettlebelli''.

Ruske specijalne jedinice koje su poznate kao najizdržljivije i najžilavije mogu na svojoj snazi i čvrstoći zahvaliti upravo kettlebellu. Vježbanje s kettlebellom je u priručniku ruske vojske opisano kao ''jedan od najučinkovitijih načina razvijanja snage'', ima izvanredni potencijal za razvoj snage čovjeka.

Utezi kettlebell kreću se od lakših pa sve do težih, što znači da je vježbanje primjereno za gotovo svakoga - sportaše, rekreativce i one koji se još ne bave nikakvim sportom jer pomaže u razvijanju osnovnih tjelesnih sposobnosti i priprema tijelo na teže tjelesne napore. Vježbanjem s kettlebellom pomaže vam da se osjećate bolje, da postignete pravilno držanje i opustite se. Možete vježbati i sami kod kuće. Sve što vam je potrebno je uteg kettlebell i osnovno znanje o pravilnoj upotrebi utega (dizanju).

Vježbanje kettlbell danas

Dobar glas daleko se čuje, kaže poznata izreka. Tako se dobar glas o vježbanju kettlebell proširio diljem svijeta. Vježbanje s tim posebnim utezima doseglo je toliku popularnost da su se otvorili razni centri koji nude dinamičnu grupnu vježbu s utezima kettlebell uz energičnu glazbenu pratnju, koja čini trening još zanimljivijim. Uz rekreativno vježbanje koje može izvoditi svatko tko želi ojačati i postati izdržljiviji, postoje i natjecanja u tzv. kettlebell liftingu za muškarce, a i za žene. Ove će godine na natjecanju u Torontu sudjelovati i Gregor Sobočan iz Kettlebell centra u Sloveniji.

Topi masnoću i oblikuje tijelo

Ako želite izgubiti koji kilogram i poboljšati tjelesnu spremnost, kettlebell vježbom sigurno ćete smršavjeti, dobiti mišićnu masu te skladno oblikovati tijelo. Istraživanja koja su proučavala nekoliko ruskih vježbača s kettlebellom pokazala su da je među njima 21,2 posto onih s prekomjernom tjelesnom težinom izgubilo masnoću, a jednak postotak razvio je veću mišićnu masu. Kako god, kettlebell je alat koji može promijeniti vašu konstituciju (široka ramena, izraženi leđni mišići, žilave ruke, snažne noge i isklesan trup), učiniti vas izdržljivijima i samouvjerenijima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju