Stil života odražava se na koži. Tako tvrdi inovatorica na području kozmetike Zdenka Kahne. Njezin izum Dotox dokazano sprječava starenje kože, što su potvrdili i u francuskom laboratoriju Dermscan koji djeluje pod okriljem francuskog Ministarstva zdravstva.

Imate diplomu iz socijalnog rada. Što vas je dovelo u područje kozmetike?

Za kozmetiku sam se odlučila već prije dvadeset i dvije godine prvenstveno zbog toga što mi je nakon osmosatnog radnog vremena ostajalo još puno energije. Stoga sam svoje popodnevno vrijeme htjela iskoristiti baveći se drugim stvarima koje su me veselile. U Trbovlju sam počela graditi kuću u kojoj je bilo dovoljno prostora i za nove aktivnosti. Tako sam počela s kozmetičkim salonom, a zatim i s domaćom proizvodnjom tonika i krema. Prošla sam niz dodatnih izobrazbi u kozmetičkoj struci na području akupresure, akupunkture, limfne drenaže, masaže, šminkanja i drugih kozmetičkih tehnika. Moram napomenuti da sam u kozmetičkoj struci međunarodna diplomantica na CIDESCO-u i inovatorica. Povremeno sam sumentorica na fakultetima prilikom pisanja diplomskih radova iz područja menadžmenta, volim pomagati studentima na način da im pokažem svoj način rada i promotivne aktivnosti. 

Zovu vas kraljicom kozmetike. Kako ste, po vašem mišljenju, stekli taj naziv?

Vjerojatno zato što sam nakon više od dvadeset godina teškog rada i u javnosti zapaženih rezultata stekla veliko povjerenje. Poznata sam po tome da puno radim, a za svoj rad sam primila i brojna javna priznanja. Dvaput zaredom bila sam finalistkinja u izboru za poduzetnika godine i kandidatkinja za obrtnicu godine, dobila sam priznanje za životno djelo i promociju općine Trbovlje. 

Volite sudjelovati na društvenim događanjima kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Tko su vaši prijatelji? Ima li među njima i poznatih imena?

Jedna od najvećih grešaka koje žene čine jest prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama. I često posjećivanje solarija potpuno isušuje kožu i pospješuje njezino starenje. Uz to uzrokuje i nastanak pigmentnih mrlja.

Istina je, a posebno se ponosim pozivom vlade Monaka za sudjelovanje na susretu poduzetnika kod monegaškog kneza Alberta. Naime, već dugi niz godina surađujemo s laboratorijem iz Monaka. Tom prilikom mi je knez Monaka izrazio komplimente vezane za moje poslovne uspjehe. Albert je jednostavna, školovana osoba koja voli biti u društvu poslovno uspješnih ljudi. Zanimao ga je Dotox za smanjivanje bora, koji smo mu sa zadovoljstvom poslali. Inače sam okružena velikim brojem dragih i ljubaznih osoba u poslovnom i privatnom životu i nije mi žao vremena koje posvećujem širenju kruga prijatelja. U poslovnom svijetu je vrlo važno komuniciranje s ljudima jer to pridonosi uspješnom poslovanju. 

Mislite li da ženama puno znači mladenački izgled?

Općenito mislim da je tako. U našoj struci, naravno, imamo posla uglavnom s klijentima koji žele izgledati bolje, imati zdravu kožu, odnosno izgledati mladenački. Iskustva naših klijenta s kompletom njege Dotox su pozitivna. Rezultate s Dotoxom još više cijene jer su u prošlosti imali loša iskustva prilikom uporabe nekih drugih kozmetičkih proizvoda. Često su im se javljale alergije, akne i druge poteškoće. 

Koje su najčešće pogreške u borbi protiv starenja?

Najveća pogreška je da kremu nanosimo na suhu kožu. Tako visokomolekularni sastojci ne prodiru u kožu i ne mogu stvarati kolagen te time smanjivati bore. Prije nanošenja kreme potrebno je koristiti podlogu. Njega Dotox, koja je moja patentirana inovacija, vrlo je uspješna jer su sastojci kemijski slični našoj koži, a dermatološkom analizom je dokazano da time prodire u dublje slojeve kože. Dokazano je da već nakon 30 dana redovitog korištenja njege umanjujemo bore za 23 posto. Rezultati se odnose na dobnu skupinu od 57 do 64 godina. 

Što mislite o estetskoj kirurgiji, biste li se vi odlučili za takav zahvat?

O estetskoj kirurgiji imam u neku ruku podijeljeno mišljenje. Sve ovisi o tome kada i zašto. Oni koji se odlučuju za estetsku kirurgiju imaju različite motive i poteškoće, stoga su mišljenja o tim zahvatima vrlo subjektivna. Ako neko stanje osobu tjelesno ili psihički ograničava, onda sam definitivno za, ako se radi samo o hiru, onda sam protiv. Osobno se ne bih odlučila za estetsku operaciju, za mladenački izgled radije koristim prirodne metode. Sigurna sam da se pravilnom njegom puno postiže unatoč prirodnom procesu starenja kože. 

Što savjetujete za pripremu kože za sunčanje?

Prije ljeta dobro je napraviti blaži oblik vakumske dermoabrazije. Njome uklanjamo mrtve stanice i i naša koža postaje poput dječje. Višestrukom dermoabrazijom znatno se smanjuju ožiljci, bore, proširene pore se sužavaju, napetost kože je poboljšana, sivi ten i hiperpigmentacija nestaju. Za tijelo valja kod kuće napraviti piling, pogotovo ako želimo imati dugotrajniju boju. Obavezno je uklanjanje suvišnih dlaka. Ako to činimo voskom, onda je to bolje obaviti prije dobivanja potamnjele boje kako boja ne bi nestala depilacijom. Moramo se kloniti većih zahvata na koži kako je ne bi bez potrebe senzibilizirali jer broj alergija na sunce raste. I, što je najvažnije: što manje se izlažimo suncu, pogotovo u kritičnim satima, nikada bez zaštite. Nemojte zaboraviti na šešir jer to nije samo modni trend, a koža na licu će vam biti zahvalna što ste je poštedjeli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju