Ta je frizura klasična, nosile su je mnoge zvijezde od Helen Mirren do Ume Thurman, a kroz povijest je doživjela mnoge stilističke varijacije. Ove godine slavna bob frizura koja simbolizira neovisnost i jednakost žena, slavi svoj stoti rođendan

Ne samo da je bob dvadesetih godina bio sinonim za promiskuitet, već je u kontekstu ženskih prava ubrzo postao i simbol jednakosti i neovisnosti žena

+Bob frizura jedna je od onih frizura koje se mogu naći u svim krajevima svijeta i zasigurno jedna od rijetkih koja je imala posve negativne konotacije - bob je bio sinonim za promiskuitet u dvadesetim godinama.

- Bob firizura ima gotovo celebrity status, kazao je Sacha Mascolo-Tarbuck, kreativni direktor u 'Toni&Guyu'.I to bi bilo točno.

Ne samo zato jer su bob pronijele i zvijezde novog doba, poput Victorije Beckham, Rihanne ili Katie Holmes, već zbog boba koji je tijekom svoje povijesti utjelovio mnogo više od imidža.

Ne samo da je bob ukazivao na bogat seksualni život, već je u kontekstu ženskih prava ubrzo postao i simbol jednakosti i neovisnosti žena.


Kasnih dvadesetih godina, na filmskom je platnu bob prvi put pronijela glumica Mary Ann Jackson, a uskoro je slijedila i zvijezda nijemog filma Louise Brooks

Iz tih razloga bob frizura nije uvijek bila jednako popularna.

Ta zanimljiva i lako uočljiva frizura nastala je 1909. godine, u vrijeme brojnih socioloških i kulturnih promjena koji su, poput futurizma, naznačili kraj tradicionalne umjetnosti.

Kreator boba bio je pariški frizer Antoine de Paris kojega je inspirirala Ivana Orleanska. Frizura je postala superpoplarna, a onda je doživjela neočekivani pad i to u Americi gdje je opisana kao 'sramota za svaku ženu'.

Kasnih dvadesetih godina, na filmskom je platnu bob prvi put pronijela glumica Mary Ann Jackson, a uskoro je slijedila i zvijezda nijemog filma Louise Brooks.


U šezdesetima je hrabro promovirala Twiggy' i od tada je postala jedna od najomiljenijih frizura zvijezda.

Stilist Mark Coray nedavno je kazao: 'Šišam i friziram već dvadeset i pet godina, no još se nije prošao nijedan tjedan, a da iz salona nije izišla barem jedna bob frizura.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju