Želite zadržati lijepu i preplanulu put i u jesen, a uz to izgubiti i pokoji kilogram? U tom se slučaju pobrinite da vaše tijelo dobije dovoljno vitamina i drugih tvari koje su potrebne za lijepu, sjajnu i preplanulu put.

Na tržištu se pojavio velik broj krema za samotamnjenje, losiona i drugih proizvoda koji obećavaju da će vaša koža ostati savršeno preplanula i lijepa kad ljeto i sunce odu. Činjenica je da ne postoji prirodniji način očuvanja preplanule puti od konzumiranja hrane koja sadrži vitamine za zdravu i sjajnu kožu. Naravno, ne smijete zaboraviti da morate piti dovoljnu količinu vode.

Najlakši način na koji ćete pomoći svojoj koži da ostane preplanula i u jesenskim danima, a uz pravilnu njegu možda i duže, primjerena je prehrana i pravilna njega. Osim toga, zdravom prehranom izgubit ćete i pokoji kilogram koji ste dobili bezbrižnim ljetnim izležavanjem na plaži. 

Koje vitamine konzumirati? 

Za ravnomjernu preplanulost cijelog tijela ključno je konzumiranje određenih grupa vitamina i tvari koje vaš organizam treba za očuvanje lijepe kože. To su vitamini A i C, vitamini grupe B te vitamin E, betakaroten, koenzim Q10, dovoljna količina selena, cinka i bakra. Vitamini djeluju protuupalno, čiste kožu, pomažu u rastu i obnavljanju stanica, sprječavaju prerano starenje i isušivanje kože.
Bez obzira na to jeste li se odlučili za način prehrane koji će vam pomoći sačuvati preplanulu put ili ne, zdrava prehrana ima ključnu ulogu u stvaranju otpornosti tijela na sunce i opasne ultraljubičaste zrake. Naravno, možete povremeno sagriješiti, ali to nikako ne smije postati vaša svakodnevna navika.
Osim toga, za obnovu i opskrbu kožnih stanica važno je da svakodnevno popijete barem osam čaša vode, što je i minimalna preporučena količina vode po danu. 

Kakvu hranu konzumirati? 

Ako želite da vam koža bude lijepo preplanula, na vašem tanjuru mora biti prije svega puno povrća i voća. Nikako nemojte zaboraviti na mrkvu, špinat, brokulu, zelenu salatu, a svakodnevno se zasladite slasnim marelicama, breskvama, dinjama i jagodama te se osvježite agrumima i kivijem. S jelovnika nikako nemojte izbaciti ribe, losos koji prije svega blagotvorno djeluje na kožu, ne odričite se bijelog mesa i jaja jer se u žumanjku skrivaju čudesne tvari za rast i obnovu kožnih stanica. Hranu možete začiniti maslinovim uljem.
Naglasak je potrebno staviti na umjereno konzumiranje hrane jer je samo na taj način hrana odlično sredstvo za obranu vašeg organizma.