Od 1.9.2008. svi Lush sapuni bit će napravljeni od baze koja ne sadrži palmino ulje.

Lush je rekao NE palminom ulju jer upravo povećana potreba za tim uljem dovodi do uništavanja prašuma u Maleziji i Indoneziji. 
Globalna potražnja za tim uljem, glavnim sastojkom kako u margarinu tako i u sapunu, uzrok je sječe drevnih prašuma, što uzrokuje selidbu autohtonog stanovništva iz njihovih domova ali i orangutana iz njihovog prirodnog staništa, a sve zbog daljnjeg izrabljivanja zemlje i nastajanja još većeg broja palminih plantaža. Zbog povećane potražnje za palminim uljem, problem postaje sve veći. Lush je odlučio djelovati odgovorno, a to znači smanjiti vlastitu upotrebu palminog ulja i prebaciti se na sapunsku bazu koja ne sadrži palmino ulje.

Dok kozmetička industrija upotrebljava otprilike 6-7 % globalnih zaliha, najveći potrošač palminog ulja zasad je prehrambena industrija, gdje na deset proizvoda dolazi jedan koji sadrži palmino ulje ( to su npr. majoneza, čokolada, čips, keksi, muesli, kruh, tjestenina...).
Uzrok povećane potražnje za palminim uljem jest i činjenica da se sve više koristi kao biogorivo. Plan EU-a da se tržni udio biogoriva poveća do 10% do 2010. godine samo pogoršava situaciju. Stručnjaci strahuju da bi biogoriva mogla ispuštati između 2 – 9 puta više ugljičnih plinova u sljedećih 30 god od fosilnih goriva.
Stoga je nužno drastično smanjenje upotrebe palminog ulja i potpuno odbacivanje ideje da se palmino ulje koristi kao biogorivo. Ukoliko se to ne učini, male su šanse za djelotvornu održivu industriju palminog ulja, a budućnost prašuma, životinja i ljudi u Indoneziji i Maleziji postat će upitna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju