Hoće li vaša kosa biti jača ako je budete više puta šišali, hoće li vaše noge biti dlakavije ako ih budete brijali? Zanima li vas što je od ovoga istina, a što laž?

Mit o ljepoti 1: Trepavice se lome ako prečesto koristite maskaru ili ako je nanosite u prevelikim količinama

Srećom, to je samo mit jer moderne maskare sadrže proteine koji njeguju i štite osjetljive trepavice. Trepavice se lome ako navečer više puta zaboravite skinuti šminku. Dakle, možete i dalje zavoditi dugim crnim trepavicama, ali navečer prije spavanja upotrijebite blagi odstranjivač make-upa za oči te njime dobro očistite oči.

Mit o ljepoti 2: Ako češće šišate kosu, ona će biti gušća 

Nažalost, to nije istina. Ako se i svaki dan šišate, kosa od toga neće biti gušća. Nažalost je nemoguće utjecati na rast kose. Rast ovisi isključivo o korijenu, a šišanje ne utječe na korijen. Redovitim šišanjem vrhova možete spriječiti pucanje kose, a kosa bez ispucanih vrhova izgledat će ljepše i punije. 

Mit o ljepoti 3: Samo žene s prekomjernom tjelesnom težinom imaju celulit 

Oni koji u to vjeruju neka se pripreme na šok jer to je mit. Za nastajanje celulita nije kriva samo prekomjerna težina nego i labavo potkožno tkivo koje može biti i nasljedno. Celulit je posljedica načina života, a u većini slučajeva nastaje zbog nezdrave prehrane i premalo kretanja. Neki ljudi imaju čak genetske predispozicije za skupljanje masnih stanica. Važno je znati da se samim aktivnim mršavljenjem nećete riješiti celulita nego ćete samo smanjiti obujam masnog tkiva te da je potkožno tkivo svake žene godinama sve manje čvrsto. Za čvrstoću tkiva pomaže aktivno bavljenje sportom. 

Mit o ljepoti 4: Zaštitna krema za sunčanje licu nije potrebna jer make-up nudi dovoljno UV zaštite

To je laž o ljepoti jer iako neki tekući puderi zaista sadrže zaštitni UV faktor, zaštitni faktori tekućih pudera preniski su da bi štitili od jakog ljetnog sunca. Moguća je i alergijska reakcija na kombinaciju njegujućih sastojaka pudera i sunčevih zraka.

 

Mit o ljepoti 5: Kupanje i predugo namakanje u vodi isušuje kožu

Srećom, to je samo mit sve dok pazite da temperatura vode ne prelazi 38 stupnjeva te da vaše namakanje ne traje dulje od 20 minuta. Nakon kupanja nikako nemojte trljati kožu grubim ručnikom nego kožu lagano posušite ručnikom te je zatim namažite kremom za tijelo. 

Mit o o ljepoti 6: Brijanjem dlake postaju jače i gušće 

I to je mit o ljepoti. Obrijane dlake čine se deblje samo zato što su odrezane žiletom na najdebljem dijelu, a kad dlaka počne ponovno rasti, prvi iz kože izlazi taj debeli dio dlake, što dlakama daje jači izgled.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju