Odredba koja je donesena u Brazilu pomoći će da na modnim događanjima bude angažiran veći broj manekenki afričkog ili lokalnog porijekla. Ukoliko modni brandovi ne budu poštivali odredbu, plaćat će kaznu od 120 tisuća dolara.

Kada se održavao Tjedan mode u Sao Paolu, nije se govorilo samo o novim kreacijama. Nakon kritika kako među odabranim modelima premalo tamnoputih manekenki, donesena je odredba kako 10 posto manekenki na brazilskim pistama mora biti crnačkog porijekla.

Naomi Campbell koja se nedavno povukla s modne piste kazala je kako je ranije tamnoputim manekenka bilo mnogo lakše uspjeti u tom poslu

Stoga je donesen dogovor između organizacije Tjedna mode i brazilskog tužiteljstva – svi modni brandovi obavezni su na piste poslati 10 posto manekenki afričkog ili lokalnog porijekla.

Organizatori su to obavezni kontrolirati, a ukoliko modne kuće ne budu poštivale odredbu, odredit će im se kazna od 120 tisuća dolara.

Prema istraživanjima, prošle je godine na tom Fashion Weeku angažirano samo osam od 344 modela koliko ih je ukupno angažirano što je tek 2,3 posto.

No, situacija je slična i u drugim zemljama na što u posljednje vrijeme često ukazuje i Naomi Campbell koja kaže kako se danas ponajviše angažiraju plavuše s plavim očima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju