Ružičaste crte koje nastaju uslijed promjene tjelesne težine ili prebrza rasta često uzrokuju probleme ženama, ali i muškarcima. Čudesna krema ne postoji.

Sami možete učiniti mnogo toga kako biste spriječili pojavljivanje strija. Razgovarali smo s Jadrankom Korsiko Mrak, specijalisticom dermatovenerologije, koja nam je rekla da se strije pojavljuju iz dva razloga. Prvi razlog je rastezanje kože uzrokovano povećanjem tjelesne težine, a drugi razlog su hormoni. Hormoni se prvi put aktiviraju za vrijeme puberteta i već tada utječu na nastanak strija na određenim dijelovima tijela. 

U kojem se životnom razdoblju strije najčešće pojavljuju? 

Pojavljuju se u dva razdoblja. Tijekom puberteta kada se tijelo djeteta pod utjecajem hormona iznenadno promijeni u tijelo donekle odrasle osobe. U tom razdoblju najčešće dolazi i do povećanja tjelesne težine. Drugo razdoblje je trudnoća. Zbog hormona i rastezanja kože u predjelu trbuha, grudi i bedara dolazi do nastajanja strija. Postoje i određene bolesti kod žena kod kojih nadbubrežna žlijezda prekomjerno luči hormone, što dovodi do nastanka strija. 

Što biste savjetovali trudnicama? 

Prije svega se moraju pobrinuti da se njihova tjelesna težina ne poveća više nego što je preporučio ginekolog, moraju zadržati svoju kondiciju, zdravo se hraniti i brinuti se za svoju kožu. 

Jesu li strije samo ženski problem? 

Prije svega ženski, iako ni muškarci nisu posve pošteđeni. 

Kako možemo spriječiti strije? 

Strije ne možemo u potpunosti spriječiti, ali se možemo pobrinuti da naša koža izgleda ljepše. Posvetimo joj više njege. 

Što ako strije već imamo? 

Strije ne možemo u potpunosti ukloniti. Postoje načini kojima se stanje može popraviti. Najviše možemo učiniti u prvoj godini nakon pojavljivanja strija. Izgled kože se može do neke mjere popraviti. Strije su isprva ružičaste, a zatim počinju gubiti boju i izblijede. Stvaraju neugodnost i zato što ne potamne na suncu. 

U trgovinama su na raspolaganju različite kreme, a u kozmetičkim salonima razni programi. Što vi savjetujete? 

Možda da se pobrinute za zdrav način života i svoju tjelesnu težinu. Kod povećanja tjelesne težine opseg tijela se povećava, a koža se ne može brzo prilagoditi. Posljedica je nastajanje strija. Boljem izgledu kože pridonijet ćete očuvanjem primjerene tjelesne težine i zdravom prehranom. 

Znači da čudesna krema ne postoji? 

Nažalost, ne postoji. Za rješavanje strija potrebna su kompleksnija rješenja. Kao što sam već ranije spomenula, potreban je zdrav način života. Postoje određeni tretmani i aparati kojima se pokušava poboljšati struktura kože. Radi se o određenoj vrsti laserskih i radiofrekvencijskih aparata koji djeluju na način da povećavaju količinu kolagena i elastičnih vlakana u dubljim slojevima kože. U ranoj fazi, dakle u prvim tjednima nastanka strija, možemo učiniti mnogo više nego poslije što se tiče atrofije kože, odnosno ožiljaka na koži. 

Na koji način kreme mogu pomoći? 

Kreme koje koži daju vlažnost mogu poboljšati stanje, ali ne možete očekivati čuda. 

Mogu li se strije pojaviti i zbog korištenja kontracepcijskih pilula? 

Da. I kontracepcijske pilule mogu pospješiti nastanak strija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju