U Zadru je danas počeo najveći modni događaj sezone - Quelle Fashion.hr, koji će trajati do subote 12. srpnja.

U tri dana revija svoje modne vizije za proljeće/ljeto 2009. prezentirat će 13 dizajnera, a osim modnih revija, koje će se održati na umjetničkoj instalaciji 'Pozdrav Suncu' u neposrednoj blizini Morskih orgulja na zadarskoj rivi, manifestacija obiluje brojnim popratnim događanjima. 

Program manifestacije službeno počinje u 21,30 na atraktivnoj lokaciji 'Pozdrav Suncu', a svoje kolekcije za proljeće/ljeto 2009. predstavit će Ivica Skoko, Maja i Petra Špoljar, Mustre i Nataša Kos. 

Nada Došen, doajen hrvatske modne scene

Povodom predstavljanja svoje kolekcije u Zadru, poznata hrvatska modna dizajnerica, Nada Došen, izjavila je: „Ključna riječ u opisivanju moje nove kolekcije je jednostavnost i to u punom smislu te riječi. Radi se o komadima odjeće koji su jednostavni za nošenje / „easy to wear“, označava ih ležernost urbanog karaktera u simbiozi sa zavodljivom rafiniranošću i stanovitim romantičnim duhom. Kolekcija je izrađena od mekanih i uglavnom prirodnih materijala kao što su pamuk i lana. Kada govorimo o bojama koncentracija je na neutralnim – svijetlim tonovima ali i intenzivnoj sivoj skali. Dakle naglasak je upravo na ergonomiji, prirodnim materijalima i geometrijskoj igri kada je riječ o kroju.“

Doajen hrvatske modne scene, Nada Došen, diplomirala je 1986. godine na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dizajn tekstila i odjeće. Već 1988. postaje članica ULUPUH-a u sekciji za likovno oblikovanje odjeće. Osim ULUPUH-a, Nada Došen originalna je članica grupe MODAGRAM koju je činilo osam modnih dizajnera. Radovi i modne vizije Nade Došen u narednih dva desetljeća obići će cijeli svijet putem prezentacija u Munchenu, Stockholmu, Marseillu, Sidneyu… Područje njenog rada često je bila i kostimografija za niz predstava u Teatru &TD, dramskom kazalištu Gavella i varaždinskom HNK. Odlika njenog, višestruko priznatog, rada je vješto poigravanje na relaciji asimetrija-simetrija te spajanje ženstvenih krojeva sa komadima „arhitektonski“ aseksualnog kroja. Kolekcije joj obiluju elementima klasične avangarde i moderne ženstvenosti koji se kontrastno izmjenjuju na njenim kreacijama. 

Robert Sever o svojoj kolekciji 

Robert Sever glasi kao jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera nove generacija te apsolutni „must have“ svake modno osviještene Hrvatice po pitanju torbi, nakita ali i raznih print kreacija koje su mu donijele priznanje struke i javnosti. 

Severov rad uvijek je jasno prepoznatljiv zbog njegove majstorske manipulacije grafičkog dizajna, modnog simbolizma i kakofonije boja. 

Svoj brand Robert Sever osniva 2001. godine, a dosad je predstavio 12. samostalnih kolekcija. U veljači ove godine u Varaždinu je predstavio svoje modele povodom međunardnog projekta branda DOVE: „Kampanja za stvarnu ljepotu“. Robert Sever će u Zadru predstaviti svoju „resort“* kolekciju pod nazivom ESCAPE 13. 

„Inspiraciju za ovu kolekciju pronašao sam u različitim kulturama, te u pojedinim religijskim simbolikama (budizam, hinduizam u kombinaciji sa židovskim simbolima, kao i simbolima mira), a evidentan je utjecaj i ljetne tematike, odnosno mornarske odjeće koja se provlaći kroz podkontekst kolekcije. Svoju muzu doživljavam kao osobu slobodnog duha, tako da cijela kolekcija ima vidljive utjecaje hipie kulture i urbanih nomada. Naglasak kolekcije je na različitim spojevima printeva, grafičkog dizajna i artizmu te na eklektičnom mješanju uzoraka, tkanina i motiva. Vođeni filozofijom branda – privatni luksuz – i ovaj put koristimo najfinije materijale od kojih su najzastupljeniji pamuk, svila, pamučno pletivo, viskoza i likra za kupaće kostime. Kolorit kolekcije je izrazito snažan te su zastupljene sve boje“ izjavio je Robert.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju