Konačno imamo i znanstveni dokaz: istraživanja su potvrdila kako opsesija žena štiklama traje dulje od pedeset godina. Osim toga, dokazano je i da visina potpetice varira - ovisno o tome jeste li u tinejdžerskim ili zrelijim godinama

Opsesija visokim potpeticama počinje u dvanaestoj godini, a nastavlja se razvijati kroz sve faze ženinog života i to do njezine 63. godine. Tako je barem pokazalo istraživanje prema kojem ženska opsesija visokim potpeticama traje dulje od pedeset godina.

Ljubav prema štiklama zapravo nikada ne nestaje, no jako stare žene ih ne nose, niti ne razmišljaju o njima.

- Kada neka žena odluči prestati nositi štikle, to može imati jednak psihološki učinak kao i odlazak u mirovinu za muškarce, kazali su stručnjaci iz Debenhama koji su proveli istraživanje. U skladu s tim, jasno je da većina žena odlaže taj dan za posljednji mogući trenutak.

Znanstvenici su istražili obimno žensko tržište cipelama kako bi ispitali psihološki utjecaj štikli, ali i rast visine potpetica u različitim razdobljima.

Istraživanja su pokazala kako se čitav životni ciklus jedne žene može mjeriti visinom potpetice - meteorski rast u mladosti, i nešto niža visina štikle u zrelijim godinama

Tako se u dvanestoj godini života, djevojčice odlučuju za 2,5 cm, da bi do 23. godine visina potpetice dosegla 13,5 cm.

Visina potpetice vrlo malo se smanjuje u 35. godini života, jer žene zbog većih obveza, oko djece i posla, trebaju nešto niže štikle - no ni tada ih se ne odriču.

Nešto veći pad u centimetrima, događa se u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim godinama kada žene uglavnom nose potpetice od 4,5 cm.

Istraživanja su pokazala kako se čitav životni ciklus jedne žene može mjeriti visinom potpetice - meteorski rast u mladosti, i nešto niža visina štikle u zrelijim godinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju