Kada je u pitanju moda, mnoge žene puno više vole hladnije mjesece u godini. Ljeto je možda ljepše, ali zbog vremenskih prilika i visokih temperatura odijevamo se oskudnije i jednostavnije pa baš i nemamo mnogo prostora za zanimljive modne igre.

Galerija

S druge strane, dolazak jeseni prati slojevito odijevanje zahvaljujući kojem možemo dati mašti na volju i eksperimentirati s raznim stilovima.

Upravo su zato i street style kombinacije znatno zanimljivije u ovo doba godine. Među sjajnim jesenskim izdanjima na zagrebačkoj špici istaknula se i kombinacija jedne lijepe brinete.

Jesensko street style izdanje ljepotice iz Zagreba
Jesensko street style izdanje ljepotice iz Zagreba (Foto: Slaven Janđel)

Mlada dama još jednom je demonstrirala moć modnog (i beauty) pravila koje glasi - manje je više.

Crna majica dugih rukava i najlonke u istoj boji poslužile su kao neutralna baza za kratku kariranu haljinu s naramenicama. I ostatak njezinih street style aduta bio je u crne boje - kapa, torbica i visoke čizme.

Ljubiteljice visokih čizama jedva su dočekale priliku da se vrate nošenju omiljenih modela iz prijašnjih sezona ili pak u ponudi trgovina pronađu nove, a ova ljepotica nosila je čizme brenda Mango iz nove kolekcije za jesen/zimu 2019. godine.

Mango, 449 kuna
Mango, 449 kuna (Foto: Mango)

Posljednjih godina ni jedna jesensko-zimska sezona ne prolazi bez dominacije visokih modela na našim ulicama. Mnogi ne znaju odakle zapravo potječu ove popularne čizme.

Prve tragove njihovog postojanja nalazimo na području Francuske u razdoblju kasnog Srednjeg vijeka.

Tadašnje muške jahače čizme izgledom su u potpunosti odgovarale današnjim modelima visokih čizama s niskom blok potpeticom.

 

Visoke muške jahače čizme (sredina) iz kasnog Srednjeg vijeka na ilustraciji iz 1877. godine
Visoke muške jahače čizme (sredina) iz kasnog Srednjeg vijeka na ilustraciji iz 1877. godine (Foto: Guliver/CoverImages)

Model se tijekom stoljeća mijenjao i evoluirao, a u 20. stoljeću za stalno se preselio i u ženski ormar te postao redovit gost kolekcija brojnih dizajnera.

Brigitte Bardot u visokim čizmama 1968. godine
Brigitte Bardot u visokim čizmama 1968. godine (Foto: Profimedia)

Tijekom 60-ih popularizirala ih je francuska modna ikona Brigitte Bardot koja ih je obožavala nositi u kombinaciji s minicama, dok ih je američka glumica Carroll Baker nosila uz hlače.

Glumica Carroll Baker u visokim čizmama 1964. godine
Glumica Carroll Baker u visokim čizmama 1964. godine (Foto: Profimedia)

S početkom 90-ih pada interes za visokim čizmama. Nakon 20-ak godina zatišja, u velikom stilu vraćaju se sredinom 2000-ih, a vrhunac popularnosti u ovom novom valu doživjele su u desetljeću na izmaku.

Trebala su nam stoljeća da ih ukrademo iz muške garderobe, a sada kada smo ih u potpunosti prisvojile - više ih se ne namjeravamo odreći.

Manekenka u visokim čizmama finskog brenda Friitala 1971. godine
Manekenka u visokim čizmama finskog brenda Friitala 1971. godine (Foto: Profimedia)