Roštiljanje, kupanje, šetnja, sladole, uživanje u suncu... sve je to dio ljeta, a provođenje vremena na otvorenom, u prirodi, osim što je lijepo godi i našem zdravlju. Bijeg u šumu, planine ili samo u susjedni park dobar je za naše tijelo i mozak.

Galerija Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 10 Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 9 Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 8 +6 Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 7

Međutim, na visokim ljetnim temperaturama i velikim vrućinama ipak trebamo paziti kada izlazimo. Savjet stručnaka je da treba izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 17 sati, a ako ste baš primorani izaći onda je dobro izbjegavati direktno sunce i držati se hlada.

Dok čekaju pogodan trenutak za izlakak, mnogi vrijeme krate u svom domu, a kada taj dom ima idealnu terasu s dovoljno hlada za "ubijanje" vremena sve je lakše. Dodatni plus je i kada cijeli stan izgleda poput prave ljetne oaze.

Jedan takav stan za sebe je uredila Judith Sturm-Huls, vlasnica Instagram profila juudithhome. Svoj dom u kojem prevladava za ljeto idealna bijela boja uredila je u skandinavskom stilu. Osim bijele boje, koristila je i zemljane tonove, a odabirom detalja pokazala je koliko voli prirodne materijale poput pruća. Kako izgleda njezin dom pogledajte u našoj galeriji.

Ova zaljubljenica u interijer ne krije koliko voli svoju terasu, a ispod jedne od objava svoje je pratitelje pitala: Možete li vjerovati da je ovo bio tamni prostor koji je imao samo stol za piknik?.

Ako i sami imate tamni prostor koji ima potencijal da se pretvori u pravu ljetnu oazu u nastavku pročitajte nekoliko savjeta za njegovo uređenje:

1. PRILAGODITE SE PROSTORU

Prije svega, budite svjesni veličine prostora koji možete urediti. Nije važno imate li mali balkon ili veliki vrt, najvažnije je prilagoditi se. Naravno, prilikom uređenja ne trebate koristiti sve elemente koje ćemo spomenuti u nastavku nego samo one koji najbolje odgovaraju vašoj terasi.

2. NABAVITE BILJKE

Biljke na terasi dobar su način da se približite prirodi i pretvorite prostor u ono čemu težite. Osim kao ukras, biljke vam mogu pomoći u stvaranju hlada, ali i kao prirodno sredstvo za odvajanje prostora ako je površina koju uređujete velika.

3. KORISTITE DRVENI NAMJEŠTAJ

Drvo je idealan materijal za uređenje terase, a u slučaju da ga ipak ne želite koristiti postoje drugi materijali koji ha oponašaju i ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje.

4. STVORITE ZONU U SJENI

Iako je sunce dobrodošlo, nije preporučljivo biti mu izložen cijelo vrijeme zbog čega je važno da stvorite barem jedno sjenovito područje gdje ćete se moći skloniti kad god to poželite. To možete postići pomoću suncobrana, tendi ili pergola. Odaberite opciju koja će se dobro uklopiti u ostatak uređenja.

5. NEMOJTE ZANEMARITI RASVJETU

Mnogi u svojim terasama najviše vole uživati kada zađe sunce i padnu temperature. Zbog toga je na terasi dobro imati i rasvjetu koja će stvoriti opušteno i intimnu atmosferu kada zađe sunce.

Na kraju, uređenje terase uzet će dio vašeg vremena, međutim sve će se isplatiti u nadolazećem razdoblju jer ćete imati lijepi prostor na kojem ćete provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima i uživati u lijepom, ljetnom vremenu.

Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 3 Stan u kojem prevladavaju bijeli i zemljani tonovi - 3 (Foto: Instagram/juudithhome)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju