Bilo da su uhvaćene na fotografijama ili na ekranu, ljetnim uspomenama uvijek se rado vraćamo. Neke od njih vezane su i za filmove u kojima smo nekada uživali, a čija se radnja događa ljeti. Zato u nastavku donosimo neke od njih, a svatko će naći ponešto za svoj ukus.

1. Prljavi ples (1987.)
Nenadana ljetna ljubavna priča Baby i Johnnyja zasigurno je mnogima jedna od prvih asocijacija kada je riječ o filmovima čija je radnja smještena u ljeto. Obitelj Houseman odlazi na odmor u jedno ljetovalište namijenjeno imućnijem sloju, a tamo se kći Frances Baby Houseman (Jennifer Grey) upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju.

Kada plesačica Penny (Cynthia Rhodes) zbog neočekivane trudnoće odluči otići na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Baby je zamjenjuje i s njezinim partnerom Johnnyjem (Patrick Swayze) uči koreografiju koju moraju izvesti na jednom nastupu.

Sve što se događa između njih upisano je u povijest filmske kinematografije kao jedna od najljepših priča koja je spojila dva naoko različita svijeta. No taj romantični film zbog spomenutog pobačaja u sebi krije mnogo dublje značenje jer prije toga gotovo nikada pobačaj nije bio viđen kao odluka koju bi žena na koncu i zaista donijela.

2. Mamma Mia! (2008., 2018.)
Dva nastavka planetarno popularnog mjuzikla temeljenog na pjesmama švedskog sastava ABBA vode nas u čarobnu Grčku gdje upoznajemo Sophie (Amanda Seyfried), koja živi s majkom (Meryl Streep). Sophie je pred vjenčanjem te upravo u tom životno važnom trenutku želi jednom zauvijek saznati tko joj je otac, nešto što joj je majka od rođenja skrivala.

No kada nađe majčin dnevnik, shvatit će da ni ona ne zna pravu istinu. Tako joj na pamet pada da svoj trojici muškaraca koji su u igri pošalje pismo i pozove ih na svoje vjenčanje. Jednom kada sva trojica istodobno stignu, na otoku se počinju otpetljavati zanimljive priče. Drugi nas pak nastavak vodi u vrijeme kada se Sophie sprema osnovati svoju obitelj, a na otok pristižu vrlo osebujni gosti, poput same Cher.

3. Bilježnica (2004.)
Film Bilježnica redovito se može naći na popisima najromantičnijih filmova svih vremena, a kako se radnja većim dijelom također odigrava ljeti, nema razloga zbog kojeg i ove godine jedne ljetne večeri ne bismo pogledati ljubavnu priču Allie i Noe.

Allie je mlada kći imućne obitelji Hamilton koja dolazi na odmor u ljetnikovac u ruralnu Južnu Karolinu. Lokalni mladić Noah (Ryan Gossling) odmah pokazuje svoje zanimanje za nju, a simpatije postanu uzajamne. Međutim, Noah je sin radničke obitelji, zaposlen u drvnoj industriji, što je Alllienim roditeljima nedopustivo. Ljetnoj pustolovini uskoro dolazi kraj, no sedam godina kasnije njihovi se putovi ponovno isprepleću te se čini kao da njihovi uzajamni osjećaji nikada nisu bili u pitanju, bez obzira na okolnosti.

4. Sestrinstvo putujućih hlača (2005.)
Film koji je u zvijezde vinuo glumice poput Blake Lively temelji se na istoimenom romanu Ann Brashares. Radnja prati četiri srednjoškolke i ujedno najbolje prijateljice Carmen, Tibby, Bridget i Lenu, koje će se ovog ljeta razdvojiti prvi put u životu. Lena kreće u Grčku k svojim rođacima, Tibby ostaje kod kuće, Bridget odlazi u nogometni kamp u Meksiko, a Carmen posjećuje oca u Južnoj Karolini. Netom prije nego što se razdvoje, odlaze u zajedničku kupovinu gdje pronalaze jedan par traperica koji svima savršeno pristaje, unatoč različitim mjerama.

Kako bi ih ravnomjerno dijelile, djevojke se dogovore da će svaka s njima provesti dio ljeta. Ono što slijedi, put je otkrivanja same sebe pod toplim ljetnim suncem, a nove su pustolovine otkrile i u drugom nastavku filma.

5. Ljubav nema pravila (2003.)

Da ljeto nije rezervirano samo za mladenačke pustolovine i ljubavi, dokazuje i film u kojem su svoj talent pokazali Diane Keaton i Jack Nicholson. Ona je osvojila Zlatni globus, a on nominaciju za tu nagradu. Radnja prati Harryja i Ericu, čiji su se životi slučajno isprepleli kada je vremešni Jack bio u kratkoj vezi s Ericinom kćeri. No iznenadni infarkt mijenja tijek njihovih života te tako postaju cimeri koji malo pomalo upoznaju jedno drugo i strastveno se zavole.

Naizgled pomalo kaotična komedija prerasta u pravu, iskrenu, zrelu ljubavnu priču koja nas uči da nikada nije kasno za nove početke, neovisno o tome je li riječ o ljetu ili ne.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju