Koja je tajna uspješnog i dugog braka, to zasigurno zna najdugovječniji britanski par – 101-godišnjakinja Helen i njezin godinu dana stariji suprug Maurice Kaye koji su u braku već punih 80 godina. U današnje vrijeme kad su brakovi gotovo neodrživi i raspadaju se kao kule od karata, mnogima će ova brojka zazvučati nevjerojatno. Međutim, ovi simpatični i dobrodržeći starčići upoznali su se još 1928. godine, a vjenčali 27. kolovoza 1934. i - još uvijek su zajedno

Ušavši te davne 1928. u prodavaonicu Heleninih roditelja, čim ju je ugledao za pultom, Mauricea je pogodila ljubavna strelica i nije više mogao skinuti oka s nje. U trenu se zaljubio do ušiju.

Nakon tri sata mama me je pitala tko će ga izbaciti iz dućana, ja ili ona s osmijehom se prisjeća Helen.

Na pitanje je li tada pomislio da bi njihov brak mogao tako dugo opstati, 102-godišnji muškarac duhovito odgovara:

Ključ dugovječnog braka je u međusobnom poštivanju, razumijevanju partnera i smislu za humor

Ma nisam mislio da će trajati ni tjedan dana i nevjerojatno je što se održao punih 80 godina!

Mnogi se pitaju koja je formula njihove osam desetljeća duge bračne sreće. Prema njihovim riječima, ključ je u međusobnom poštivanju, razumijevanju partnera i smislu za humor.

Smijemo se istim stvarima. Najvažnije je biti tolerantan jedan prema drugome. Ne smijete biti prezahtijevni i morate ponekad malo popustiti otkriva Helen, dok Maurice u svom stilu duhovito poručuje:
Dok god se slažem s njom, ja sam siguran!

Supružnici Kaye smatraju kako su znaci pažnje poput cvijeća i čokolade potpuno precijenjeni.

Jednom mi je donio cvijeće, ali bilo je već uvenulo. Međutim, on mi poklanja pažnju na svoj način
kroz smijeh zaključuje energična i dotjerana starica.

Ona i njezin suprug svojim primjerom dokazuju kako ljubavna vatra doista može biti vječna te da rečenica 'dok nas smrt ne rastavi' nije tek isprazna i otrcana fraza.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju