Preminuo je legendarni glumac Kirk Douglas, jedan od posljednjih velikana zlatnog doba Hollywooda. Rođen 9. prosinca 1916. godine kao Issur Danielovitch, Douglas je bio sin ruskih imigranata, a odigrao je neke od najslavnijih uloga u povijesti kinematografije, od Spartaka i Vincenta van Gogha do Doca Hollidaya. Svoju dugovječnost pripisivao je braku koji je trajao više od 60 godina.

Tvrdio je da je doživio sto godina zahvaljujući svojoj supruzi Anne Buydens Douglas, uz koju se uspijevao oporaviti od nedaća koje mu je život nosio.

Preživio je moždani udar koji mu je poremetio govor i zbog kojeg je morao prestati glumiti prije dva desetljeća. Izvukao se bez većih posljedica iz helikopterske nesreće 1991. godine, a veliku prazninu ostavila je i smrt njegova sina Erika 2004. godine.

Sretan sam što sam prije 63 godine pronašao srodnu dušu i vjerujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim,
napisao je Douglas u časopisu "Closer Weekly" u povodu svoga stotog rođendana.

Lijepu Anne upoznao je 1953. godine tijekom snimanja filma "Čin ljubavi“ u Parizu, dvije godine nakon što mu se raspao prvi brak s glumicom Dianom Wabster, iz kojeg je imao sina Michaela i Joela. Slavni glumac rekao je da ga je odmah privukao njezin smisao za humor.

Snažna kemija i humanitaran rad

No iako je ljepotica njemačkog porijekla smatrala da je Kirk zgodan i šarmantan, nije se htjela petljati s holivudskim glumcima. Ipak, kemija je bila jača te su godinu kasnije – potkraj svibnja 1954. izmijenili sudbonosno da u Las Vegasu.

Nikad nisam mislio da je naš brak unikatan. Zaljubio sam se u djevojku i nakon šezdeset godina i dalje je volim, otkrio je u jednom intervjuu slavni glumac.

Prije dvije godine izdao je knjigu poezije po imenu "Life Could Be Verse" koju je posvetio svojoj supruzi Anne, a u jednoj od pjesama ističe da ljubav započinje u osamdesetoj godini.

Zadnja dva desetljeća života Kirk i Anne posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alzheimerovu bolest.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju