Ni jedan razgovor o najvećim holivudskim frajerima svih vremena ne prolazi bez spomena Stevea McQueena.

Galerija Steve McQueen i Ali MacGraw Steve McQueen i Ali MacGraw - 6 Steve McQueen i Ali MacGraw - 3 +7 Steve McQueen i Ali MacGraw - 2

Originalni zločesto dečko filmske industrije svojevremeno je nosio nadimak The King Of Cool (u slobodnom prijevodu kralj kulerstva), a svi koji su ga upoznali tvrde isto - njegova karizma bila je nenadmašna.

Pravim imenom Terrence Stephen McQueen, plavooki Amerikanac škotskih korijena rođen je 24. ožujka 1930. godine u Indiani. Njegov otac William ostavio je njegovu trudnu majku Julia Ann nedugo nakon što je ostala trudna. Julia Ann odala se alkoholu te brigu o malenom Steveu prepustila svojim roditeljima, Victoru i Lillian. S bakom i djedom preselio se na farmu ujaka Claudea kojeg je obožavao.

Steve McQueen Steve McQueen (Foto: Guliver Images)

Imao je osam godina kada je lijep i miran život na farmi na zahtjev svoje majke morao zamijeniti gradskom vrevom Indianapolisa. Promjena okoline nije odgovarala povučenom i disleksičnom dječaku koji je zbog infekcije uha u djetinjstvu ostao djelomično gluh, a najviše problema stvarao mu je novi majčin muž.

Kako bi pobjegao od nasilnog očuha koji ga je često tukao, Steve je sve više vremena provodio na ulici družeći se sa sitnim kriminalcima i članovima uličnih bandi. Prve znakove buntovništva pratile su i krađe. Tako ga je jednom prilikom policija uhvatila kako krade ratkape s automobila. Odveli su ga kući i predali očuhu koji ga je istukao i uslijed naguravanja bacio niz stepenice.

Steve McQueen Steve McQueen (Foto: Guliver Images)

Nakon ovog incidenta očuh je majku nagovorio da ga pošalju u srednju školu za problematične adolescente u Kaliforniji. Sa 17 godina Steven se pridružuje Američkim marincima, a 1950. dobiva časni otpust iz vojske.

Zahvaljujući novčanoj naknadi za veterane seli u New York i počinje studirati glumu na konzervatoriju Sanforda Meisnera, a u slobodno vrijeme zarađuje dodatan novac na motociklističkim utrkama. Krajem 1956. godine oženio se za glumicu Neile Adams s kojom je dobio kći Terry i sina Chada.

Veliki osvajač žena

Prvi velik filmski uspjeh osigurao mu je još jedan slavni plavooki zavodnik - Frank Sinatra. On mu je 1959. godine ponudio ulogu u filmu Never So Few koju je umjesto njega trebao tumačiti Frankov prijatelj i suradnik Sammy Davis Jr. Međutim, Frank je zbog svađe Davisa odlučio zamijeniti Steveom u kojem je vidio velik potencijal. Nije pogriješio. Kritičari su nahvalili izvedbu mladog glumca i vrata Hollywooda širom su mu otvorena. Film The Sand Pebbles iz 1966. godine donosi mu prvu (i jedinu) nominaciju za Oscara.

Ali MacGraw Ali MacGraw (Foto: Profimedia)

Karijera mu je napredovala nezaustavljivom brzinom, a iako je službeno bio u braku, pratio ga je glas velikog osvajača žena. Supruga Neile znala je za njegove afere i redom ih praštala, ali Steve nije želio prijeći preko njezine afere sa švicarskim glumcem Maximilianom Schellom.

Brak im je bio pred raspadom kad je 41-godišnji Steve počeo snimati film The Getaway u kojem je glavnu žensku ulogu imala tada 32-godišnja Ali MacGraw.

Ljubav njegovog života

Zvijezda filma Ljubavna priča zahvaljujući nevjerojatnom uspjehu tragične romantične drame u tom trenutku bila je najpopularnija i najtraženija holivudska glumica. Za razliku od Stevea čija je reputacija odavno bila ukaljana aferama, problemima s alkoholom i drogama, za Ali u Hollwyoodu i izvan njega nitko nije imao jednu lošu riječ.

Bila je izvanredna. Nesvjesna svoje ljepote. Dokaz njezine topline i dobrote, u onim danima prije vala feminizma u kojima smo sve mi trebale biti u sukobu jedne s drugima, jest činjenica da nije bilo ni jednog jedinog ženskog bića koje je imalo nešto protiv nje, kazala je njezina nekadašnja cimerica Gloria Steinem, slavna američka aktivistica i novinarka.

Kao u scenariju nekog ljubavnog filma, dobra djevojka Ali odmah se zaljubila u zločestog dečka Stevea. Baš kao i on, Ali je bila u braku. Supruga Roberta Evansa, filmskog producenta, upoznala je uoči snimanja Ljubavne priče i udala se za njega krajem 1969. godine.

Steve McQueen i Ali MacGraw - 1 Steve McQueen i Ali MacGraw - 1 (Foto: Profimedia)

Na samom početku tromjesečnog snimanja Steve i Ali upustili su se u aferu. Bila je to strastvena, dramatična, uzbudljiva i bolna veza. Mogu reći da bi bilo nemoguće ne zaljubiti se u Stevea McQueena. On je bio čovjek koji bi ušetao u sobu i svaki muškarac, žena i dijete odmah bi se zapitali: 'Wow, tko je to?' Ni ja nisam bila iznimka. Bio je nevjerojatno privlačan, a u sebi je nosio i dozu opasnosti. Ovo će zvučati ocrtano, ali sjećam kad sam ga prvi put vidjela na drugoj strani bazena. Odmah si mogao primijetiti one oči. Te nevjerojatne plave oči. Kao da me udarila struja. Mozak u takvim trenucima ne radi, ispričala je jednom prigodom Ali.

Strastvena veza

Steveu je supruga Neile u tom periodu uručila papire za razvod, ali nakon završetka snimanja Ali se vratila kući Robertu kako bi pokušala spasiti svoj brak. Glumac je to teško podnio. Bio je očajnički zaljubljen u Ali. Rekao mi je: 'Ne razumiješ ti to. Ovo je prvi put u životu da nemam želje biti s bilo kim drugim, ni ne pomišljam na to. Ona je osoba s kojom želim biti do kraja svog života', ispričala je producentica Katherine Haber.

Ali više nije mogla negirati svoje osjećaje te je naposljetku ostavila Roberta i razvela se. S njihovim sinčićem Joshom preselila se u Steveovu kući na kalifornijskoj obali. Na vrhuncu karijere povukla se iz javnosti, udala se za McQueena i na njegov zahtjev posvetila obiteljskom životu. Glumčeva prva supruga Neile otkrila je kako je Steve u sebi nosio velik strah od napuštanja i nikad nije želio biti sam. Iako je mogla birati uloge kakve je htjela, Ali je odabrala biti uz Stevea.

Bila sam bijesna na nju zbog toga. Publika ju je obožavala! Izluđivalo me to. Uvijek je bio nepristojan kada sam ih zvala jer je znao da je to znak da imam poslovnu ponudu za nju, ispričala je njezina tadašnja agentica Sue Mengers.

Steve McQueen i Ali MacGraw - 4 Steve McQueen i Ali MacGraw - 4 (Foto: Profimedia)

Steve je s vremenom počeo pokazivati sve mračne strane svoje komplicirane osobnosti. Ne mislim ništa ružno s tim, ali on je bio vrlo 'oštećen'. Kombinacija nevjerojatne tame, ljutnje, misterije i skoro pa dječje ranjivosti. Njegove promjene raspoloženja bile su nevjerojatne. Ali ja nisam bila nikakva žrtva. Oboje smo imali mana. Ja sam bila puna predrasuda prema njemu. Tiho sam kipjela. Oboje smo trebali raditi na sebi. Moj grijeh bio je i to što nisam bila iskrena na početku. Nisam objasnila tko sam i što sam. Iako sam mu rekla da bih radije bila s njim na motoru i uz cestu otvarala limenku piva, istina je da sam možda ipak više željela otići u Pariz, kazala je Ali.

Ljubomora i posesivnost

Sve je teže podnosila Steveovu neosnovanu ljubomoru i posesivnost. Nakon nekoliko godina glumačke stanke odlučila je vratiti se snimanju filmova i dobila ulogu u filmu Convoy. Njihov odnos naoko se popravio i krenuli su na put u Montanu.

Na tom putovanju opet sam se zaljubila u njega, kazala je. Međutim, Steve je na povratku iz Montane opet pokazao svoju mračnu stranu. Uoči susreta s njegovim prijateljem Ali je željela otkazati to druženje, ali naposljetku su ipak otišli na večeru tijekom koje se na svom lošem talijanskom upustila u kratku konverzaciju s jednim muškarcem iz društva, inače Talijanom. Na povratku u Malibu, u žestokoj svađi Steve ju je optužio da je namjerno flertala s njim na stranom jeziku kako je ne bi mogao razumjeti.

Ali je tada shvatila da njegovoj ljubomori nema kraja te da nikada neće imati njegovo potpuno povjerenje i odlučila se iseliti iz njihovog doma. Ponekad se pitam bi li sve bilo drugačije da smo jednostavno ostali u hotelskoj sobi i naručili hamburgere, kazala je.

Steve McQueen i Ali MacGraw - 6 Steve McQueen i Ali MacGraw - 6 (Foto: Profimedia)

McQueen je potom nazvao svog najboljeg prijatelja i mentora Pata Johnsona i rekao mu da ga što prije mora vidjeti. Došao je u moju kuću i počeo plakati. Zagrlio sam ga. Rekao mi je: 'Jadan Josh (op.a. sin Ali MacGraw i Roberta Evansa). Njegov svijet opet se raspada'. To mi je slomilo srce jer sam znao da ne priča o Joshu nego o sebi, kazao je Pat.

Prerana smrt holivudskog zločestog dečka

Steve nije mogao dugo biti sam i ubrzo je započeo vezu s manekenkom Barbarom Minty. Mnogi su tada primijetili da tamnokosa ljepotica poprilično nalikuje Ali. Par se oženio u siječnju 1980. godine, a nedugo nakon vjenčanja Steve je saznao da boluje od raka pluća.

Zbog uznapredovanog stadija bolesti slavnom glumcu nije bilo spasa i preminuo je u studenom 1980. godine. Prema riječima njegovih najbližih, do posljednjeg trenutka u njegovom srcu bila je samo - Ali. Moram biti oprezan kad ovo govorim jer sam još uvijek u kontaktu s Barbarom. Steve je volio Barbaru. Međutim, Ali je volio više od ikoga u cijelom svom životu. Bio je zaljubljen u nju sve do dana kada je umro, priznao je Pat Johnson.

Prema vlastitom priznanju, nakon Steveove smrti Ali se prepustila alkoholu i nizu destruktivnih ljubavnih veza. Borbu protiv ovisnosti započela je 1986. u klinici za odvikavanje Betty Ford i danas kaže kako joj je to iskustvo spasilo život: Počela sam osjećati unutrašnji mir za kojim sam oduvijek žudjela.

Bez obzira na problematičan odnos, godina provedenih sa Steveom sjeća se s posebnom emocijom i priznaje da žali samo za jednom stvari: Nema ga više od 30 godina i tužna sam zbog toga što nismo imali priliku sjesti kao dvoje odraslih i trijeznih ljudi te raščistiti sve. Žao mi je što nismo ostarjeli zajedno.

Popis koji je (ne)moguće složiti: 20 najljepših holivudskih glumaca današnjice George Clooney Tom Hardy Gerard Butler +16 Bradley Cooper

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju