Glumačka diva Elizabeth Taylor udavala se osam puta u svojem životu, a razvod jedino nije zatražila od Mikea Todda, koji ju je obožavao sve do svoje smrti

Mike Todd bio je jedan od onih muškaraca koje žene nisu mogle ignorirati. Možda nije bio najzgodniji ili najviši frajer u prostoriji, ali svojom karizmom privlačio je sve poglede samo na sebe. Ne čudi što mu nije mogla odoljeti ni filmska Kleopatra, odnosno glumačka diva ljubičastih očiju Elizabeth Taylor.

Uistinu, tko bi mogao odoljeti sinu poljskih imigranata kojeg su prozivali rođenim izvođačem s nevjerojatnim smisliom za prodaju i marketing?

Još kao osmogodišnjak ovaj je osebujan dječak pravog imena Avrom Goldbogen zarađivao više novaca od svoga oca židovskog vjeroučitelja, glumeći po ulicama Minneapolisa da mu se rezalica za povrće zabila u vrat.

Do dvadesetog rođendana zaradio je i izgubio neprocijenjivo bogatstvo onoga vremena u iznosu od nekoliko milijuna dolara na poslovima nekretninama, promjenio je ime, oženio srednjoškolsku ljubav Berthu Freshman i dobio sina Michaela. I tek je tada počeo ostvarivati uspjehe koje su ga stavljale na naslovnice tiskovina.

Ljubav na prvi pogled

Zaljubio se u Broadway i cijelu dekadu producirao komade koji su se drugima činili nevjerojatnim ili neostvarivima. Otkrio je komičarski duo Abbott i Costello, a prvu priliku dao je i mladoj pjevačici Doris Day.

Na Broadwayu se zaljubio i u glumicu Joan Blondell s kojom je imao tajnu aferu te koju je oženio nakon tragične smrti svoje prve supruge (koja se zbila na operacijskom stolu uslijed otrovanja anestezijom).

No Joan je nakon tri godine braka shvatila da Mike ima problem s kockom i da je ušao u milijunske dugove zbog kojih je zatražila razvod 1950. godine. Bogatstvo i moć povratio je producirajući filmove u Hollywoodu, a veliki uspjeh i Oscara donio mu je filmska avantura 'Put oko svijeta u 80 dana'.

Tijekom snimanja ovog pustolovnog hita iz 1957. godine na jednoj je brodskoj zabavi upoznao je Elizabeth Taylor koja se u to vrijeme rastajala od glumca Michaela Wildinga, te počela viđati s njegovim asistentom Kevinom McCloryjem.

Za njega je to bila ljubav na prvi pogled zbog koje je odmah raskinuo vezu sa tadašnjom djevojkom i glumicom Evelyn Keyes. Kada je Liz ponovo sreo u uredu dopredsjednika filmskog studija MGM, Todd ju je uzeo za ruku, odveo je u prazni ured i održao joj devedesetominutni govor.

'Vidim da si odlučila riješiti se tog tipa. A sada me slušaj dobro, nemoj niti truditi se tražiti njegovu zamjenu, jer ćeš se udati samo za jednog tipa, a to sam ja.'

Burna veza

Elizabeth Taylor u to je vrijeme bila majka dvoje djece s dva propala braka iza sebe, koja je po godinama bila bliža Toddovom sinu Michaelu, nego njegovom ocu. No producentov bahati monolog urodio je plodom.

Kasnije je izjavila da nije mogla vjerovati što joj se događa, ali je istovremeno bila zapanjena njegovom odvažnošću. 'Gledala sam ga kao što zec gleda u mungosa. Bila sam potpuno hipnotizirana.'

Toddovo osvajanje Elizabeth Taylor bilo je neumoljivo. Zvao ju je svaki dan tijekom šestotjednog snimanja filma 'Raintree Country'.

U javnosti nisu prezali od pokazivanja svojih osjećaja, čak i kad su se svađali, a onda bi sljedeći dan hihotali dok su čitali natpise u novinama. Javno su priznali da se vole svađati jer je mirenje nakon toga još slađe i bolje.

Ljubav okrunjena brakom

'Ona mu se nije bojala ništa reći u lice, bili su uistinu prekrasan par,' izjavila je Shirley MacLaine koja je glumila u Toddovom najvećem filmskog hitu. S druge strane Debbie Reynolds je izjavila da nikad ranije nije vidjela tako snažnu fizičku privlačnost kao onu koju su dijelili Mike Todd i Elizabeth Taylor.

'Ona je obožavala Richarda Burtona za kojeg se udavala čak dva puta, no mislim da je ljubav bila još veća s Mikeom Toddom,' otkrila je medijima ova glumica.

Elizabeth Taylor po treći je put izrekla sudbonosna da Mikeu Toddu u raskošnoj ceremoniji u rajskom Acapulcu 2. veljače 1957. godine, koje je bilo popraćeno čarobnim vatrometom. Šest mjeseci kasnije, Elizabeth je rodila njihovu kćer Elizabeth Lizu Frances.

Činilo se kako njihovu ljubav ništa ne može poljuljati.

Tragično zatajenje avionskog motora

Sve je pošlo po krivu 21. ožujka 1958. godine. Mike je sa suprugom trebao odletjeti u New York gdje je trebao primiti nagradu Friars Cluba za zabavljača godine. Elizabeth je ležala u krevetu s temperaturom od 39 stupnjeva Celzijusa i bronhitisom, a njemu je bilo teško odvojiti se od svoje voljene Liz.

Nakon petog zagrljaja rekao joj je: 'Bez tebe se osjećam kao samo polovica škara.' Nakon toga je odlučio krenuti u Veliku jabuku sa svojim privatnim avionom nazvanim The Lucky Liz.

Iako je večer prije padala kiša, a vrijeme bilo poprilično hladno, pilot je odlučio da su uvjeti za let odgovarajući. Štoviše, nitko nije ni sumnjao da bi išta moglo poći po krivu.

Prije polijetanja Todd je nazvao svoju suprugu još jednom kako bi joj čuo glas, i obećao joj da će je ponovo nazvati iz Tulse. No taj se poziv nikada nije ostvario.

Jedan je avionski motor prestao raditi zbog tehničkog kvara, a drugi nije mogao letjelicu održavati u zraku na visokoj nadmorskoj visini. Olupina je pronađena dan kasnije u blizini mjesta Grants u New Mexicu. Svih četvero članova posade proglašeno je mrtvim.

Iako se Richard Burton smatrao najvećom ljubavlju Elizabeth Taylor, u jednom od svojih posljednjih inteviewa glumica je priznala: 'Bila sam najsretnija s Mikeom Toddom.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju