Slavni francuski dizajner Louis Vuitton rođen je na današnji dan prije 196 godina. Osnivanjem jedne od najpoznatijih kuća zauvijek je promijenio svijet mode

Ime Louis Vuitton znano je u cijelom svijetu, a slavni dizajner tog imena rođen je 4. kolovoza 1821. godine u Francuskoj.

Danas je Louis Vuitton najpoznatiji po jednoj vrsti modnih dodataka – torbama s prepoznatljivim monogramom i Damier kockicama. One su ujedno i jedne od najkopiranijih torbi u svijetu

U proljeće 1835. godine, 13-godišnji Vuitton zaputio se u daleki Pariz. Putovao je pješice više od dvije godine, radeći razne poslove kako bi se prehranio i pronašao sklonište. Nakon dvije godine i 470 pređenih kilometara napokon je stigao u glavni grad Francuske.

Vuitton je postao pripravnik u uspješnoj radioni gospodina Marechala. Izrađivao je kutije te ih pakirao, što je u tadašnje vrijeme bio vrlo cijenjen zanat. Trebalo mu je samo nekoliko godina da se na taj način istakne i postane vrlo ugledan među pariškom klasom koja je obožavala modu te čiji su mu pripadnici bili glavne mušterije.

Kada je imao 33 godine, Vuitton se oženio sa 17-godišnjom Clemence-Emilie Parriaux te je ubrzo nakon vjenčanja otvorio vlastitu radionu u Parizu.

Vrlo važna godina za njega je bila 1858. jer je tada predstavio pravokutne sanduke, odnosno kovčege koji su se mogli slagati jedni na druge. Naime, do tada su na tržištu postojali samo sanduci i škrinje sa zaokruženim gornjim dijelom.

Kasnije je postao i osobni izrađivač kutija i kovčega za francusku caricu Eugenie de Montijo, te ih je i pakirao s njezinim odjevnim komadima. Zbog toga je Vuitton vrlo lako dolazio i do drugih elitnih i kraljevskih mušterija te je tako imao zagarantirani posao do kraja života.

Slavni francuski dizajner Louis Vuitton rođen je na današnji dan prije 196 godina. Osnivanjem jedne od najpoznatijih kuća zauvijek je promijenio svijet mode

Louis Vuitton preminuo je 1892. godine, a njegov sin Georges Vuitton preuzeo je vođenje kompanije te ju je učinio još uspješnijom.

Era najvećeg uspjeha ove modne kuće započela je 1997. godine s dolaskom Marca Jacobsa na mjesto kreativnog direktora. On je tada po prvi put dizajnirao ready-to-wear kolekciju za žene i muškarce.

Jacobsa je 2013. godine zamijenio Nicolas Ghesquiere, koji je postao kreativni direktor za ženske kolekcije. Ghesquiere je isto uspješno krenuo naprijed, a svjetska popularnost ovog brenda samo raste i raste.

Danas je Louis Vuitton najpoznatiji po jednoj vrsti modnih dodataka – torbama s prepoznatljivim monogramom i Damier kockicama. One su ujedno i jedne od najkopiranijih torbi u svijetu. Najpopularniji modeli koji su stekli status ikona uključuju modele Speedy i Neverfull.

Louis Vuitton torbe su izuzetno visoke kvalitete te vrlo dugog vijeka. Ovim vječnim klasicima ne mogu odoljeti mnoge slavne dame, a među njima je i ugledna hrvatska odvjetnica Jadranka Sloković koja je godinama vjerna istoj torbi.

Zavirite u našu galeriju i pogledajte koje smo modele Louis Vuitton torbi izdvojili.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju