Dobre stare osamdesete. S njima nema zlatne sredine, ili ih volite ili mrzite, pogotovo kada je u pitanju moda. Šarene, otkačene, lude, bez ikakvih pravila. Za one koji ih vole 80-e su zlatno razdoblje mode jer su odjevne kombinacije bile neopisivo kreativne.

S druge strane, oni koji ne vole ovu modnu eru zamjeraju joj pretjerivanje u svemu, od količine šljokica do veličine jastučića za ramena.

Joan Collins, jedna od nezaboravnih stilskih ikona 80-ih, ne slaže se s mišljenjem o jastučićima. Laskavo je imati privid većih ramena. Zbog toga vam bokovi izgledaju manje, a struk uže, komentirala je Joan, koja je svijet osvojila ulogom Alexis Carrington.

Njezin lik promijenio je bezbroj fantastičnih odjevnih kombinacija u seriji "Dinastija" i ljubitelje mode uveseljavao glamurom koji je i danas teško nadmašiti.

Još jedna modna ikona 80-ih je Madonna. Taj status zapečatila je na dodjeli MTV VMA nagrada 1984. godine. Pjevačica je na dodjelu stigla u bijeloj vjenčanici opasanoj kultnim "Boy Toy" remenom te nakitom s križevima i u toj kombinaciji otpjevala svoj hit "Like A Virgin". Upravo ju je ta, u to vrijeme skandalozna izvedba, pretvorila u superzvijezdu.

Bilo je pitanje vremena kada će se Madonna probiti. Vidjela sam koliko je ambiciozna na jedan autentičan način. Ta odjevna vjenčanica pomogla je u tome. Taj dan na dodjeli nagrada znala sam da je uspjela. Svaki prisutni novinar trčao je okolo i raspitivao se tko je ona pjevačica koja je puzala po pozornici u bijeloj haljini s križevima u ušima, koja se zove Madonna i pjeva o djevičanstvu. Svi su bili šokirani, ispričala je njezina tadašnja stilistica Maripol, koja je osmislila legendarnu kombinaciju za dodjelu.

Na samom početku osamdesetih dobili smo stilsku ikonu iz kraljevskih krugova. Naravno, to je bila princeza Diana.

Od trenutka kada je objavljeno da je zaručena za princa Charlesa Diana je započela život pod povećalom javnosti koja je raspravljala o svemu vezanom za plahu i nježnu djevojku, pa tako i o njezinu odijevanju. Nakon udaje za Charlesa 29. srpnja 1981. taj interes samo je rastao iz godine u godinu. Dianine odjevne kombinacije su se kopirale, a odjevni komadi nastali po uzoru za nju rasprodavali u trenu.

U galeriji pogledajte još stilskih ikona iz najosporavanije (i najzabavnije) modne ere.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju