Iako su Hobice u Hrvatskoj prepoznate tek prije nekoliko mjeseci, u svijetu su već dugo dio života brojnih beba. Priča s ovim malim hobotnicama započela je u Danskoj i ubrzo se proširila po cijelom svijetu. Kako bi prerano rođenim bebama u Hrvatskoj omogućile utjehu i odrastanje s Hobicama, pobrinule su se Željka Hojsak i Nataša Gidija, koje su uspjele dobiti dozvolu Ministarstva zdravstva i upoznati hrvatske bolnice s ovim posebnim “čuvaricama”

Galerija Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu - 4 Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu - 2 +2 Medicinska sestraiz virovitičke bolnice Marija Kihar izrađuje Hobice Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu - 4 Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu Foto: www.icv.hr, M. Lukačić Beba i majka devet mjeseci provode povezani jedno s drugim, a ta se neopisiva bliskost nastavlja i nakon rođenja. Kada beba prvi puta udahne, sve što želi je doći u majčino naručje.

No, ponekad se zbog različitih komplikacija ta povezanost ranije prekine, a beba zbog svoje krhkosti mora borbu za život započeti u inkubatoru. Iako neophodan, da bi njihova mala tijela nastavila disati i razvijati se, inkubator ne pruža ono najvažnije – majčinu ljubav.

Krakovi Hobica bebe u inkubatoru podsjećaju na pupčanu vrpcu i tako ih asociraju na majku i na sigurnost koju su imale u majčinom trbuhu

Odvojenost od majke nedonoščadi teško pada, a nemir koji osjećaju otežava im oporavak. Ovdje u priču dolaze Hobice, malene hobotnice koje bebama prve dane, a ponekad i tjedne, čine ugodnijima i mirnijima. Naime, dok borave u inkubatorima bebe često čupaju cjevčice od infuzija pa ih medicinske sestre po nekoliko puta moraju mijenjati, što bebe dodatno uznemiruje. Opća bolnica Virovitica jedna je od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je odlučila Hobicama dati priliku.

PREBRODITI KRITIČNO RAZDOBLJE

Upravo su se Hobice pokazale kao prave “čuvarice” jer njihovi krakovi bebe podsjećaju na pupčanu vrpcu i tako ih asociraju na majku i na sigurnost koju su imale u majčinom trbuhu.

Bebe se ručicama omotaju oko krakova i umire se, disanje im se stabilizira, a upravo je mirnoća važna kako bi lakše napredovali, objašnjava Jelena Adamović, medicinska sestra na neonatologiji Opće bolnice Virovitica. Ona je jedna od osoba koja s malenima proživljava te najteže dane, a kaže kako blizina hobotnice na iznenađujući način bebama pomaže da prebrode kritično razdoblje.

Sretni smo da su kod nas, jer tek rođena beba itekako osjeća prostor oko sebe, a hobotnice im te prve dane života čine ljepšima, rekla je doktorica Edita Smiljanić, voditeljica Odjela za pedijatriju i zamjenica ravnateljice Opće bolnice Virovitica.

OD ČISTOG PAMUKA I ANTIALERGIJSKE

Iako su Hobice u Hrvatskoj prepoznate tek prije nekoliko mjeseci, u svijetu su već dugo dio života brojnih beba. Priča s ovim malim hobotnicama započela je u Danskoj i ubrzo se proširila po cijelom svijetu. Kako bi prerano rođenim bebama u Hrvatskoj omogućile utjehu i odrastanje s Hobicama, pobrinule su se Željka Hojsak i Nataša Gidija, koje su uspjele dobiti dozvolu Ministarstva zdravstva i upoznati hrvatske bolnice s ovim posebnim “čuvaricama”.

Čim je Ministarstvo dalo zeleno svjetlo, u ovu dobrotvornu akciju uključila se i Marija Kihar iz Gornjeg Bazja, koja kao medicinska sestra radi u virovitičkoj bolnici. U četiri mjeseca izradila je čak 40 hobotnica i jedina je žena s našeg područja koja je uspjela ispuniti izrazito stroga pravila izrade.
Opća bolnica Virovitica je među prvima u Hrvatskoj koja bebama nudi hobotnicu za smirenje i utjehu - 1 Medicinska sestraiz virovitičke bolnice Marija Kihar izrađuje Hobice Foto: www.icv.hr, M. Lukačić
 
Strogo su određene dimenzije hobotnica, kada se krak razvuče ne smije biti duži od 22 centimetra, obujam treba biti od 15 do 17 centimetara, a visina od 7 do 9 centimetara
, objašnjava Marija Kihar, dodajući kako konac mora biti od čistog pamuka, a punilo antialergijsko.

Važno je da svaka beba nakon što dobije svoju hobotnicu u inkubator, s njom i ode iz bolnice

Važno je da se hobotnice mogu prati na 60 stupnjeva kako bi bile sigurne za zdravlje beba, ističe. Hobotnice prije nego upoznaju svoje bebe prolaze pranje i sušenje te sterilizaciju u bolnici. Godine iskustva i ljubavi prema ručnim radovima Mariji Kihar su pomogle da usavrši izradu Hobica. Za jednu joj trebaju oko četiri sata. Kako kaže, hobotnica ima dosta jer se u izradu uključilo 60-ak žena iz cijele Hrvatske.

Važno je da svaka beba nakon što dobije svoju hobotnicu u inkubator, s njom i ode iz bolnice, ističe Marija važnost neprekidanja povezanosti bebe s ovim korisnim pomagalom. Ovih 60-ak žena sve izrađene hobotnice šalju na kontrolu u Varaždin kod Željke Hojsak ili u Zagreb kod Nataše Gidije, koje ih nakon toga distribuiraju po bolnicama. Zbog takvog nužnog procesa kontrole kvalitete i čišćenja, Marija najčešće ne zna gdje njezine hobotnice završe.

Saznam gdje su samo ako ih negdje primijetim na slikama, no znam da su u pravim ručicama
, s osmijehom govori Marija K.

Željka Hojsak i Nataša Gidija zaslužne su za upoznavanje hrvatske javnosti s ovim čudesnim hobotnicama. U srpnju prošle godine pokrenule su Facebook grupu pod nazivom “CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)” i tako Hrvatsku pridružile ostatku svijeta koji je prepoznao važnost Hobica.

U grupi se povezuju sve zainteresirane heklarice, a trenutno ima 751 člana. Heklanju hobotnica mogu se pridružiti sve vrijedne i spretne ruke koje mogu ispoštovati stroga pravila.

TEKST PREUZET S PORTALA INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju