Jasmina Kadija zapovjednica je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvetski Kraljevec od 2006. godine. Po struci je diplomirana inženjerka arhitekture, sigurnosti, zaštite od požara i zaštite na radu koja se odlučila za karijeru u vatrogastvu

Jasmina Kadija ne voli podjele poslova na muške i ženske, a ona je ujedno i dokaz da su te podjele besmislene. Naime, ona je zapovjednica dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Težina posla koja se pripisuje zanimanju vatrogasca nije ju odbila, a ljubav prema 'muškim' poslovima prenijela joj je majka koja je radila na naftnoj platformi, vozila reli, bavila se mačevanjem i streličarstvom.

Ljubav prema 'muškim' poslovima prenijela joj je majka koja je radila na naftnoj platformi, vozila reli, bavila se mačevanjem i streličarstvom.

Na pitanje što ju je motiviralo da ostane u vatrogastvu spremno odgovara: 'Humanitarni dio, dobrovoljni, gdje ti zapravo pomažeš ljudima, a za to ne dobivaš ništa zauzvrat osim neku svoju unutarnju sreću.'

Danas se ovakve hrabre žene mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Kada je postala zapovjednica društva jedan kolega čestitao joj je riječima 'bravo mala, postala si muško'. Nije bitno što se kaže, nego tko kaže. Smatram da je to samo primitivizam jednog muškarca, sa smiješkom kaže Jasmina.

Naravno, ima i muške kolege koji je poštuju. Mislim da je jako sposobna. Drži sve konce u rukama. Ono što kaže to se mora izvršiti i to je to, kaže njezin kolega Dalibor Bajić.

Jasmina priznaje kako je strah sastavni dio vatrogastva: 'Laže onaj koji se nikada ne boji. Naravno da uvijek postoji doza straha, doza adrenalina, ali kada znaš da spašavaš tuđi život, tuđu imovinu, to ništa nije problem.'

U videu pogledajte s kakvim se sve predrasudama susrela u svojoj vatrogasnoj karijeri i koliko je teško bilo napredovati u ovom poslu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju