Na spomen mora i ljetovanja vaše lice poprimi tužan izraz jer ove godine godišnji odmor provodite – doma. Koji god bio razlog vašeg propuštanja morskih radosti, i godišnji kod kuće može biti zabavan i ispunjen. Doznajte kako imati godišnji odmor kod kuće koji vam se ni u jednom trenutku neće činiti kao potraćeno vrijeme

1. Isplanirajte svaki dan
Napravite listu svega što biste voljeli napraviti dok ste na godišnjem odmoru i neka vam taj popis uvijek bude na vidljivom mjestu, na primjer zalijepljen na hladnjaku. Taj popis može sadržavati posjet rodbini koju dugo niste vidjeli, kave s prijateljima, posuđivanje knjiga iz knjižnice, raščišćavanje zametanih ormara i ladica,... Napravite li plan za svaki dan slobodno vrijeme maksimalno ćete iskoristiti radeći ono što vas veseli i opušta i tako se napuniti energijom za povratak na posao.

Šećite se po najbližem parku, livadi, bilo kojoj zelenoj i ugodnoj površini. Iskoristite godišnji za kretanje na čemu će vam tijelo biti naročito zahvalno ako na poslu pretežno sjedite

2. Iznova upoznajte mjesto u kojem živite
Trava je uvijek zelenija u susjedstvu, kaže se, ali i u gradu u kojem živite sigurno ima puno toga zanimljivog i lijepog za razgledavanje. Ne morate otputovati negdje da biste uživali u pejzažima, krajolicima i vizurama grada – ti prelijepi prizori možda su vam već pred nosom. Posjetite lokalni muzej, razgledajte spomenike, prošećite parkovima, sjednite na klupu i uživajte u ljepotama mjesta u kojem živite.

3. Stvorite privatni wellness
Kad se već ne brčkate u moru, brčkajte se unutar svoja četiri zida u kadi. U svojoj kupaonici stvorite si mali wellness: napravite si opuštajuću mirišljavu kupku koja će maziti vaše tijelo i osjetila, namačite se u njoj koliko vam je gušt, nagradite svoje lice hranjivom maskom i pilingom, napravite manikuru i pedikuru – mogućnosti je mnogo! Naravno, ne zaboravite si pustiti neku laganu, umirujuću glazbu dok uživate u vašem privatnom wellnessu.

4. Krećite se
Prošećite se po najbližem parku, livadi, bilo kojoj zelenoj i ugodnoj površini – i to radite svaki dan godišnjeg odmora. Sjednite na bicikl i odvezite se negdje gdje ne odlazite često ili u okolicu vašeg mjesta ili grada gdje nikada niste bili. Prilagodite vanjske aktivnosti visokim ljetnim avanturama pa u šetnju, vožnju bicikla ili rola idite ranije ujutro ili predvečer, odnosno navečer. Iskoristite godišnji za kretanje na čemu će vam tijelo biti naročito zahvalno ako na poslu pretežno sjedite.

5. Zaboravite na mailove
To što ste za godišnji odmor ostali doma ne znači da morate odgovarati na službene mailove i telefonske pozive. Sami sebe uvjerite da ste negdje otputovali i da vas nema kod kuće. Tako ćete se isključiti od obveza, rutine i stvari iz svakodnevnog života koje vam stvaraju stres. Surfanje internetom koristite samo za razbibrigu (ali i tada umjereno) ili za traženje informacija što raditi i gdje se zabaviti dok ste na odmoru.

6. Zabavite se u kuhinji
Iskoristite vrijeme za eksperimentiranje u kuhinji i isprobavanje novih recepata i ukusa. Ujutro otiđite na tržnicu i izaberite svježe namirnice za fini ručak. Ako ste 'kratki' s novcima na tržnicu možete otići pred kraj radnog vremena kada cijene mogu biti i niže. Zabavite se dok pripremate jelo, pustite omiljenu glazbu - sada kada ste na godišnjem imate vremena za isprobavanje i ugađanje nepcima.

7. Neka sve bude lagano i opušteno
Poznat vam je onaj osjećaj kad ste na moru pa 'morate' ići na plažu? E pa godišnji proveden doma lišava vas te obveze! Sami si možete odrediti što i kada ćete raditi bez da sve morate prilagođavati odlascima na plažu. Guštajte u svoja četiri zida, gdje ste ionako najslobodniji, i ljetnim jutrima bez zvuka budilice...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju