Prema višestoljetnoj tradiciji muškarci moraju zaprositi žene. Međutim, jedan dan u godini rezerviran je isključivo za žene koje žele zaprositi muškarca

Kada je u pitanju prosidba, rodne uloge i dalje su strogo podijeljene. Rijetko čujemo priče o ženama koje su zaprosile svoje partnere, a od muškaraca se i dalje očekuje da oni budu ti koji će predložiti brak.

Prije nekoliko godina stručnjaci su proveli opsežno istraživanje na jednom liberalnom američkom sveučilištu vezano upravo uz ovu temu, a rezultati su bili iznenađujući. Naime, ispitanicima muškog spola nije se svidjela ideja da ih prosi žena, ali zanimljivo je kako ni jedna jedina ispitanica nije dala potvrdan odgovor na pitanje bi li zaprosila svog partnera.

'Prema višestoljetnoj tradiciji brojnih europskih zemalja, postoji jedan dan u godini tijekom kojeg žena smije zaprositi muškarca.'

Prema višestoljetnoj tradiciji brojnih europskih zemalja, postoji jedan dan u godini tijekom kojeg je ženama "dozvoljeno" zaprositi muškarca – 29. veljače, svake prijestupne godine.

Postoji mnogo legendi o podrijetlu ovog običaja, a prema jednoj od njih Sv. Brigita zamolila je Sv. Patrika da ženama dopusti prosidbu jer pripadnice ljepšeg spola predugo moraju čekati da se njihovi muškarci odluče na taj korak. Međutim, stručnjaci osporavaju ovu legendu jer je Brigita bila dijete u vrijeme kada je Patrik umro.

Prema drugoj legendi, običaj potječe iz Škotske. Kraljica Margareta navodno je donijela zakon koji ženama omogućuje da svake četiri godine zaprose muškarca, ali dokaz o postojanju tog zakona nikada nije nađen u povijesnim izvorima.

Što mislite od tome da žena zaprosi muškarca?

glasova:

Prema finskom vjerovanju, ako žena zaprosi muškarca 29. veljače to će joj donijeti sreću, a ako je muškarac odbije dužan je platiti simboličnu kaznu. Točnije, mora joj darovati materijal za suknju.

U medijima su posljednjih 20-tak godina zabilježene priče žena koje su svojim partnerima predložile brak na taj datum, ali izvan tog kratkog i uvjetovanog vremenskog okvira takvi slučajevi i dalje su rijetkost.

Vremena se mijenjaju, ali izgleda da određeni ustaljeni običaju neće tako skoro napustiti naše društvo, iako im je krajnje vrijeme za odlazak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju