Mačak Larry, čija je službena titula 'Glavni mišolovac Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske', nadzire rad britanskih čelnika više od desetljeća.

Galerija Mačak Larry maskota je Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - 10 Mačak Larry maskota je Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - 9 Mačak Larry maskota je Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - 7 +8 Mačak Larry maskota je Downing Streeta broj 10, ureda britanskog premijera

Za to je vrijeme iz Downing Streeta broj 10 ispratio troje premijera i upravo dočekao novu stanarku, Lizz Truss. Nakon Davida Camerona i Therese May, otišao je i Boris Johnson.

Kao i svi premijeri, i on je bio privremeni stanovnik Downing Streeta, a ja ovdje živim trajno. Tko dođe, taj i ode, ja ostajem, poručio je mačak Larry preko Twittera koji vode u njegovo ime.

Na broj 10 u ulici Downing, gdje se nalazi sjedište britanske vlade doveo ga je ondašnji premijer Cameron, spasivši ga 2011. iz utočišta za mačke i pse Battersea.

Od tada je među Britancima vrlo popularan i obasipaju ga darovima i poslasticama koje mu svakodnevno šalju na adresu Downing Street.

Mačak Larry maskota je Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - 11 Mačak Larry vrlo je popularan među Britancima koji ga obasipaju darovima i poslasticama (Foto: AFP)

Larry ima mačju naviku da pozornost usmjeri na sebe, sjedeći često ispred ulaznih vrata broja 10 i gledajući ravno u okupljene fotoreportere i kamermane koji čekaju političare da izađu. Dopušta policajcima da mu otvaraju vrata, ganja golubove ili leži ispružen na prozoru pa su njegove aktivnosti ili lijenosti često dobrodošla distrakcija od monotonih političara.

Larryja na Twitteru prati 650 tisuća ljudi što je dvostruko više nego što ih trenutačno ima nova premijerka Lizz Truss.

Truss je toga svjesna.

Ja sam mu bila jedna od najdražih ministrica. I nadam se da ću nadograditi to prijateljstvo, kazala je nedavno nova britanska premijerka.

Larryju je sada 15 godina i čini se da je još u dobroj formi. Pošto su redovni opći izbori za dvije godine, možda će mu u kuću tada stići i peti premijer. (Hina)

Mačak Larry maskota je Kabinetskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - 5 Mačak Larry maskota je Downing Streeta broj 10, ureda britanskog premijera (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju