Romantični filmovi i romani često nas navode na pomisao da veliku ljubav čine velike geste. No sretne se veze temelje na malim svakodnevnim stvarima koje pokazuju partnerovu privrženost.

To je posebno važno u dužim vezama i brakovima, a to je pokazalo i istraživanje koje su proveli John Gottman i Janice Driver. Proveli su istraživanje u kojem su pratili kako parovi komuniciraju na samom početku bračnog života i šest godina kasnije, a sve to kroz male geste.

Primjerice, na samom početku istraživanja jedan od partnera je komentirao: "Pogledaj kakav smiješan šešir ima onaj gospodin." Reakcija drugog partnera mogla je biti neka od ovih: okrenuti se i nasmijati, ignorirati opasku ili pak pokazati iritiranost i nastaviti svojim poslom.

Šest godina kasnije parovi koji su još uvijek bili u braku bili su oni koji su se okrenuli i nasmijali na početnom provedenom pokusu, i to čak njih 86 posto. S druge strane, u braku je ostalo samo 36 posto onih koji su već na samom početku pokazali da nisu zainteresirani za ono što im partner govori.

Veza će biti uspješna samo ako na njoj rade oba partnera.

To se poklapa i s mišlju poznatog psihoanalitičara Ericha Fromma, koji je rekao da je ljubav aktivnost, a ne samo osjećaj. Ljubav je ono što radiš, a to znači da možemo imati kontrolu nad svojom vezom, što je dobra vijest.

Nedostaje li u vezi one početne povezanosti, ali su prisutni osjećaji poštovanja, privlačnosti i brige jednog za drugo, ona se još može spasiti. Preporučuje se da se to napravi zajedničkim aktivnostima koje će stvoriti povezanost.

Pokušajte činiti nešto novo, barem tjedan dana, neovisno o tome koliko ste umorni nakon posla. To može biti i obična šetnja susjedstvom i promatranje okoline. Nakon tjedan dana razgovarajte o tome kako se osjećate i je li prisutna veća povezanost.

Naime, to je upravo ono o čemu govori i ranije spomenuto istraživanje – prihvaćanje partnerove ideje i zajedničko smijanje stvaraju čvršći odnos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju