Stiglo je vrijeme da se vratite na posao i naravno da želite biti sto posto sigurni da je dijete u pravim rukama, kako biste se na radnom mjestu u miru posvetili poslu. Bit će vam lakše ako se na vrijeme pripremite

1. Ispitajte mogućnosti
Kad se radi o skrbi za dijete, važno je razmotriti različite čimbenike, napraviti popis stvari 'za' i 'protiv' svakog prijedloga. Ako se odlučite za vrtić, morate imati na umu da će tamo vaše osobne želje poštovati samo u određenoj mjeri, jer je kolektiv mjesto gdje se dijete ipak treba prilagoditi većini.

U vrtiću postoji rutina i vaše se dijete mora uklopiti u nju. S druge strane dadiljama možete dati točne upute kojih bi se trebalo pridržavati. Osim o željama, morate razmisliti i o svom radnom vremenu. Dadilje su, za razliku od vrtića, fleksibilne, dok ćete u većini gradskih vrtića dijete morati podići do 17 ili 18 sati. Razmislite i o privatnom vrtiću, gdje postoji mogućnost i poslijepodnevnog ostanka mališana, čak do 21 sat, a po potrebi i duže. Naravno, gradski je vrtić najjeftinija opcija.


2. Na tajnom zadatku

Neki su vrtići i tete uvijek na dobrom ili lošem glasu – raspitajte se u susjedstvu (ako će mališan tamo pohađati vrtić) ima li tko kakvog iskustva s vrtićima za koje ste se odlučili. Pitajte mame u nekoj grupi na Facebooku.

Kad pred djetetom govorite o čuvanju – vrtiću, baki, dadilji – budite isključivo pozitivni

Znate kako to ide – uvijek netko zna nekog, tko zna nekog... Ne govorimo o tračevima, nego praktičnim stvarima. Naravno, ne možete se u potpunosti pouzdati u glasine, ali ako načujete da neka teta, na primjer, odbija koristiti platnene pelene, a vi ste gorljivi zagovornik istih, naravno da ćete poželjeti da vašeg mališana čuva netko tko podržava platnene pelene. Iskoristite svakako dane otvorenih vrata koje često priređuju vrtići, pa pogledajte unutrašnjost, upoznajte tete...

3. Izaberite najbolje
Možda ste se uvijek 'kleli' kako vaša svekrva neće nikad čuvati vaše dijete, ali ako uvidite da nemate drugih mogućnosti, bilo bi ludo ne pristati na ovu opciju. Osim što je najjeftinija, djetetu će baka (ili djed) biti najmanje stresna promjena. No, ako želite da mališan bude u društvu vršnjaka, privatni vrtić je dobra opcija. Iako također uglavnom primaju mališane tek s godinu dana (možda koji tjedan ranije), u nekim gradovima više nisu najskuplja opcija. U Zagrebu, na primjer, Grad sufinancira dio rate, pa privatni vrtić košta tek nešto više od gradskog.

4. Oslonite se na svoj instinkt

Mama uvijek zna najbolje! Upravo zato što mama ima najbolji instinkt, a on vam može pomoći i kod izbora najbolje skrbi za dijete. Posebno je to točno ako se odlučite za dadilju, popularno zvanu teta čuvalica. Ako na prvu ne osjećate da je to prava osoba za vaše dijete, odmah odustanite!

5. Sve objasnite
Mislite da je besmisleno mališanu najaviti da će krenuti u vrtić? O ne, nikako! Dijete je s godinu dana već svjesno puno toga, više nego što možemo zamisliti. Stoga barem nekoliko tjedana prije polaska u vrtić počnite govoriti o vrtiću, recite da ćete ga/ju ostaviti tamo ujutro, doći po nju/njega poslijepodne, recimo 'nakon spavanja'. Priču, naravno, prilagodite ovisno o tome tko će čuvati dijete.

6. Budite pozitivni!
Kad pred djetetom govorite o čuvanju – vrtiću, baki, dadilji – budite isključivo pozitivni. Nemojte ni slučajno pokazati koliko vam teško pada činjenica da se vraćate na posao, da dijete ostavljate nekom na skrb. Čak i onda kad mislite da samo usput čavrljate s prijateljicom ili suprugom, dijete će prepoznati vaše osjećaje iz načina govora. Radije pričajte kako će se u vrtiću tako dobro zabaviti, kako su tete super, kako tamo ima jako puno djece i igračaka...

7. 'Pripremno' čuvanje
Bez obzira na koji se tip skrbi odlučili, ako ste godinu dana proveli ne odvajajući se predugo od mališana, dobro bi bilo dogovoriti s nekim iz obitelji ili prijateljicom da na nekoliko sati pričuva mališana prije nego počnete raditi. Ovako će dijete shvatiti da mama nekad ode, ali se uvijek vrati.

Možete mališanu, u dogovoru s tetama, ostaviti i neki svoj predmet, koji može 'čuvati dok ne dođete'. Tako će mališan imati na umu da ćete se vratiti po njega.

8. Priče za laku noć
Ako djetetu čitate priču za laku noć, nabavite slikovnicu koja govori o mališanima u vrtiću, pa je čitajte prije spavanja. Neka to bude vesela slikovnica, nakon koje će mališan jednostavno poželjeti u vrtić. Naravno, možete ih čitati i kroz dan, te pružiti mališanu dodatna objašnjenja, potaknuti entuzijazam kod njih.

9. Stvorite prijateljstva
Ako se odlučite za vrtić u susjedstvu, raspitajte se kod mama u parku u koji će vrtić njihov mališan ići, pa unaprijed pokušajte upoznati mališane. Dogovorite se za zajedničko druženje. Ako se vaš mališan dotad nije puno kretao u društvu vršnjaka, ovo bi mogla biti sjajna ideja, jer će mu društvo drugih mališana biti sjajno provedeno vrijeme. A i vama bi se mogla svidjeti druženja s mamama vršnjaka.

10. Ne bježite
Iako će vam zasigurno pasti na pamet da se prilikom privikavanja na vrtić iskradete dok mališanu pažnju zaokupljaju nove igračke, nemojte to učiniti! Tako biste mogli izazvati paniku kod mališana kad shvati da vas najednom nema. Čak i ako dijete plače dok se opraštate od njega, svakako mu recite da sada morate otići i da ćete se ubrzo vidjeti. Naglasite kada otprilike – vidjet ćemo se kad se probudiš/kad ručaš. Kad odlučite ići – otiđite! Ako se nećkate, to bi moglo samo produžiti agoniju mališana.

11. Ponudite tješilicu
Ponudite djetetu prijelazni objekt, nešto što će ju/ga podsjećati na dom – to može biti dekica, plišana igračka ili duda. Osim toga, možete mališanu, u dogovoru s tetama, ostaviti i neki svoj predmet, koji može 'čuvati dok ne dođete'. Tako će mališan imati na umu da ćete se vratiti po njega.

12. Zajedničko vrijeme
Kad nakon radnog dana dođete po mališana, uspostavite neki ritual koji ćete onda ponavljati svaki dan. To može biti čitanje knjige ili odlazak u park. Kad ste napokon ponovno zajedno, neka to bude posebno vrijeme. Tako će se dijete uvijek veseliti novom danu.

www.pitajmamu.hr


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju