Mama Angela ima 33 godine i svoje dijete vodi u školu i dolazi po njega u pidžami. Njenu pojavu osudili su mnogi roditelji, uključujući i ravnateljicu škole, a ona je na osude odgovorila porukom koja bi svima trebala otvoriti oči

Ravnateljica škole u britanskom Darlingtonu uputila je pismo roditeljima koji nose pidžame kada svoju djecu dovode u školi i kada dolaze po njih.

'Važno je da djeci budemo dobar uzor u tome što je prihvatljivo i primjereno u svim aspektima života, ne samo kada je riječ o njihovoj sigurnosti i dobrobiti nego i i tome da ih pripremimo za odrasli život', poručila je ravnateljica.

Mama Angela ima 33 godine i svoje dijete vodi u školu u pidžami. Njenu pojavu osudili su mnogi roditelji, uključujući i ravnateljicu škole, a ona je na osude odgovorila porukom koja bi svima trebala otvoriti oči

Poruka je bila upućena i Angeli Milnes, 33-godišnjoj mami djevojčice Sylvije, kojoj su dijagnosticirana kronična zdravstvena stanja, adrenalna insuficijencija i nedostatak hormona rasta. Kako bi joj spasili život, liječnici su joj propisali steroid zbog kojeg je dobila skoro 40 kilograma. Patila je od kronične boli, mučnine, slabosti u mišića, često nije mogla ustati iz kreveta i morala se služiti invalidskim kolicima

Angela piše blog Days in Bed (Dani u krevetu) te je odlučila pismeno iznijeti vlastiti stav o osudama ravnateljice, ali i mnogih roditelja koji je osuđuju i komentiraju da je lijena, da nema poštovanja prema sebi i drugima te da nije sposobna za život među ljudima. Angelina poruka nazvana 'Onima koji osuđuju roditelje koji nose pidžamu u školu svoje djece' koja nas podsjeća da nikada ne smijemo osuđivati druge ljude ako ne znamo njihovu priču, objavljena je na portalu The Mitghy.

'Željela bih reći što imam na ovu temu. Roditelji koji nose pidžamu u školu mogu se činiti lijenima i neučtivima, ali to je zapravo samo ogromna pretpostavka i masovna generalizacija, i po mom mišljenju nepoštena i pristrana izjava.

Ja sam jako loše. Ima brojne zdravstvene probleme koji na van nisu vidljivi. Samu sebe opisujem kao osobu koja ima nevidljivu bolest. Ima dana kada jedva hodam. Kada sam kod kuće većinu vremena nosim pidžamu. U sve što radim moram uložiti jako puno energije, i većinu dana ostanem u pidžami kako bi mi bilo udobno i kako bih sačuvala energiju za važnije stvari, poput brige za dijete ili odlazaka na sastanke.

Za mene, kao majku, moja kći mi je prioritet broj jedan. Ujutro se fokusiram na to da svoje dijete spremim za školu, da je nahranjena i odjevena, da joj je uređena kosa, da opere zube i stigne u školu na vrijeme.


Te jutarnje obveze fizički su iscrpljujuće za nekoga s kroničnim umorom. Trenutno ne vodim svoju kćer u školi jer mi nije dobro, ali ponekad sam je vodila u školu odjevena u pidžamu i džemper.

Ja imam samopoštovanja. Svoje dijete ne izlažem nikakvom riziku, bilo zdravstvenom ili sigurnosnom, kada je dovodim u školu ovako odjevena', piše Angela te nastavlja da ima i drugih roditelja koji pate od kroničnih bolesti i koji su možda dovoljni zdravi da se odjenu ujutro, ali možda im je teško stići pripremiti dijete za školu, da se odjene, najede i da stigne na vrijeme.

'Znači li to da je svaki roditelji koji se muči iz bilo kojeg razloga lijen i bez poštovanja? Ne! Ne znamo kakva je situacija kod drugih roditelja. Ne znamo što drugi prolaze mentalno, emocionalno i fizički, i iskreno, smatram da je vrlo nepristojno reći da je svaki roditelj koji nosi pidžamu u školu lijen i da nije prilagođen standardima društva.

Ja sam dobra majka, fantastičan roditelj, a to što ponekad nosim pidžamu u školu ne određuje tko sam niti kakva sam osoba.

Voljela bih kada bih se mogla lijepo odjenuti i našminkati i izgledati super kada vodim svoje dijete u školu, ali moram biti realna i paziti da, kao majka s kroničnom bolešću, čuvam energiju. Bilo bi lijepo kada bismo živjeli u svijetu u kojem se prihvaćaju različitosti, uključujući kronične bolesti, kronični umor i pravo da s ponekad dan provedeš u pidžami.

Kronično bolesne roditelje ne bi se smjelo osuđivati zato jer djecu dovode u školu u pidžami, kao nijednog drugog roditelja. Potrebno nam je više razumijevanja i manje osuđivanja'
, snažna je poruka mame Angele Milnes.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju