Mary McAteer majka je tinejdžerice kojoj je u pismu odlučila objasniti zašto njih dviije u trenutnoj životnoj fazi ne mogu i neće biti najbolje prijateljice, a s njezinim razmišljanjem složit će se mnoge mame. Što je napisala svojoj kćeri pročitajte u nastavku.

Draga moja kćeri, žao mi je što ću te razočarati, ali mi nismo najbolje prijateljice. Znam da sam ti ovo rekla i puno puta prije, a ti si mi uvijek uzvratila kolutanjem očiju. Kao 13-godišnakinja znam da ne razumiješ, niti želiš razumjeti. Međutim, obećavam ti da jednog dana hoćeš.

Ako se zagledaš duboko u sebe, shvatit ćeš da ni ti to ne želiš biti. Volim te svim svojim bićem, toliko da me ponekad boli. To je posebna ljubav koju majka osjeća prema djetetu. Volim i svoje prijatelje, ali ne onako kako volim tebe.

Znam da imaš prijateljice koje govore da su im mame najbolje prijateljice. To svakodnevno viđam na društvenim mrežama. Vidim mame kako se hvale da su najbolje prijateljice s kćerima. Ne osuđujem ih. Svaka majka je drugačija i nikad se ne bismo trebali uspoređivati. Što u jednoj obitelji funkcionira, u drugoj ne funkcionira. Jednog ćeš dana to shvatiti.

Slika nije dostupna Majčinska dilema: Kako se posvetiti sebi, a da ne osjećate krivnju?

Ja želim svu veličanstvenost i slavu činjenice da sam ti najbolja prijateljica. Tko to ne bi želio? Voljela bih da misliš da sam toliko nevjerojatna. Nažalost, imam loše vijesti za tebe - ja to nisam. Toliko se stvari nadam da ću imati u odnosu s tobom. Želim biti osoba kojoj vjeruješ i kojoj se povjeravaš.

Neke stvari sada nisu za tvoje uši, a neke stvari nikad neće ni biti. Kao i ti, i ja imam tajne. Moje borbe nisu nešto što ti trebaš znati ili se brinuti oko njih. U ovom trenutku života s njima se ne možeš povezati niti ih razumjeti. Odrasli se žale i ispuhuju svojim prijateljima. To je ono što radimo. Ti ne trebaš znati kada me tvoj otac izluđuje. U stvari, to ne bi trebala znati. Ne želim da znaš moje strahove ili što me drži budnom noću.

Tinejdžeru su potrebni i prijatelji koji su odvojeni od njegove obitelj. Treba nekoga kome će se ispuhati oko nekih stvari. Ne možeš se meni žaliti na mene. Neugodno je i jednostavno ne ide. Trebaš najbolju prijateljicu s kojom ćeš dijeliti tajne. Onu koja će slušati tvoje strahove i koja se, kao tinedjžerica, s njima može povezati. Želiš nekoga s kim ćeš se hihotati kasno navečer i razgovarati o simpatijama.

Nemoj pogrešno shvatiti - sve te stvari može dijeliti sa mnom. Uvijek ću biti tu za tebe i uvijek ću slušati. Zagrlit ću te, utješiti, pustiti da plačeš na mom ramenu.

Ipak, kao tvoja majka nisam nepristrana. Vjerojatno ću ubaciti svoje mišljenje i najčešće to neće biti ono što želiš čuti. Kao tvojoj majci, posao mi je da te savjetujem i štitim. To je odgovornost koju prijatelj jednostavno nema. I dobar prijatelj će to učiniti, ali bojat će se da te ne povrijedi ili da ćete se udaljiti ako ti se ne bude sviđalo što ima za reći.

Ponekad će ti prijateljica reći ono što želiš čuti, a ne ono što trebaš čuti. Ja to nikad neću učiniti. Uvijek ću ti reći ono što trebaš čuti. Čak i kada znam da ćeš se zbog toga naljutiti na mene. Nosit ću se s činjenicom da si ljuta na mene ako to znači da ćeš biti sigurna. Ponekad ćeš čak misliti i da me mrziš, ali to je teret koji ću rado nositi da te zaštitim.

Slika nije dostupna Isprike koje dugujem svojoj mami sada kada sam i ja majka

Reći da smo najbolje prijateljice umanjuje posebnu ulogu koju igramo u našim životima.

Također, to briše granice u odnosu roditelja i djeteta. Zbunjujuće je odlučiti gdje prestaje prijateljstvo, a roditeljstvo počinje. Ako se prema tebi ponašam kao prema prijateljici, više nisam osoba s autoritetom koju trebaš u svom životu. Prijateljici koja postavlja pravila i govorit ti što trebaš učiniti bi zamjerala. Smatrala bi da šefuje. Međutim, od svoje majke očekuješ pravila i nesvjesno ih cijeniš. Činjenica da nismo prijateljice štiti nas obje i štiti našu posebnu vezu.

Jednog dana kada odrasteš, naša veza bi mogla više nalikovati prijateljstvu. Razgovarat ćemo iskrenije o životu i temama za odrasle. Čak i tada će, predviđam, biti nekih stvari koje iz raznih razloga nećeš htjeti dijeliti sa mnom. Tada ćeš napokon moja draga kćeri, razmjeti zašto ne mogu biti tvoja najbolja prijateljica.

Izvor: herviewfromhome.com

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju