Početak nove školske godine sve je bliže, a time i uzbuđenje onih koji prvi put kreću u školske klupe. Bez obzira na to što ovogodišnji prvašići kreću na nastavu po novom programu Škole za život, uzbuđenje je jednako kao i svake godine.

Upitnici nad glavama, pozdravljanje s vrtićkim danima, važnost nove prilagodbe samo su neke od situacija s kojima se nose ne samo oni nego i njihovi roditelji. Ipak je na pomolu jedna potpuno drugačija etapa od one na koju su navikli do sada.

Netom prije polaska u pustolovinu života, s nama su svoja promišljanja, strahove i uzbuđenje podijelile dvije mame: Marina Šandrovčan, voditeljica jedne poznate knjižare, i Ana Zibar, blogerica i youtuberica iza kanala Ženski svijet. Njihovi sinovi za nekoliko dana kreću u prvi razred.

Marina Šandrovčan majka je dvojice sinova, od kojih stariji Jura ove godine kreće u treći razred osnovne škole. Iako je samim time iza nje već jedno iskustvo prilagodbe na školski život, ne krije da je jednako uzbuđena i ovaj put.

Istodobno sam uzbuđena, sretna, uplašena. Pokušavam uživati u svakom dijelu Tomina odrastanja, no kako je Toma jako živahno dijete, strah me je njegove prilagodbe na školu. Hoće li biti koncentriran i miran 45 minuta, hoće li mu biti dosadno, naporno, teško? Hoće li uspjeti razviti osjećaj odgovornosti za školu i radne zadatke? pita se Marina.

Uzbuđenje ne krije ni Ana Zibar, iako se nalazi u ponešto drugačijoj situaciji. Naime, njezin stariji sin Vito ove godine kreće u prvi razred Waldorfske škole u kojoj se nastava temelji na waldorfskoj pedagogiji čiji je cilj težnja za usklađivanjem djetetovog duhovnog i zemaljskog dijela.

Kada je došlo vrijeme za razgovor o školi, rekla sam mu da je sada vrijeme za neke nove životne stranice i vrijeme u kojem će naučiti puno više o životu i svemu što će mu biti potrebno kroz život. Objašnjavam mu kako je to odlično i kako će svaki dan biti pametniji za novo znanje i iskustvo te da će već sljedeće ljeto znati puno više nego ovo sada. Zna i to da će u školi morati boraviti duže nego što je to bilo u vrtiću ili maloj školi, govori nam mama Ana.

Iako pred njime o školi govori samo s pozitivnom notom, što se i preporučuje svim roditeljima, u sebi itekako osjeća strah.

Priznajem da sam istodobno uzbuđena, ali i u velikom strahu jer kako za njega tako i za mene i za čitavu našu obitelj počinje jedno novo životno razdoblje. Još nas uvijek drži nostalgija za vrtićkim danima, no vjerujem da će i novi period biti lijep. U konačnici, nama ljudima je u prirodi da se bojimo novih stvari i situacija.

Polazak u prvi razred velika je promjena za čitavu obitelj.

Baš kao ni Ana, ni Marina nije inzistirala na tome da dijete prije polaska u školu mora znati čitati i pisati. Obje su odradile pripreme kupovine potrebnog pribora, a sve ostalo prepustile tempu djeteta.

Kupili smo torbu, pisaći stol za kutak za učenje te osnovne sitnice za nastavu. Stariji sin Jura mlađeg je već dvije godine upućivao na događanja u školi. Zna što ga ondje očekuje, kako i zašto treba učiti, da će upoznati novu učiteljicu, nove prijatelje i slično. Zato se nadam da će prvi dani prilagodbe proći što bezbrižnije, govori nam Marina.

Kako dalje ističe, prvi dan nastave proći će u obiteljskom tonu pa će čitava obitelj otpratiti Tomu u novu pustolovinu.

Za taj prvi dan u školi je predviđena mala priredba te upoznavanje s učiteljicom, novim prijateljima i općenito školom. Taj prvi dan, koji ćemo zauvijek pamtiti, zapečatit ćemo obiteljskim odlaskom na sladoled.

Anin Vito u slobodnim će pak danima uživati nešto duže.

U Waldorfskoj školi prvi dan nastave počinje kasnije nego u državnoj školi, a prava nastava počinje se odvijati tek nakon tjedan dana. Čitav koncept školovanja u Waldorfskoj školi je potpuno drugačiji, pa je tako i u prvom razredu gdje početak počinje u igri, upoznavanju i velikoj dobrodošlici starijih učenika škole.

Tamo su svi kao jedna velika obitelj, pa ne sumnjam da će moj Vito biti oduševljen kada sve to zapravo počne. Mislim da će nam taj prvi dan ostati zauvijek urezan u pamćenju, nadam se što ljepšem, zaključuje Ana Zibar.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju