Ljeto se polako, ali sigurno bliži svome kraju, a to znači da je iza ugla i početak nove nastavne godine. Posebno uzbuđenje vlada u domovima budućih prvašića koji će započeti s nastavom u skladu s kurikularnom reformom Škola za život.

No bez obzira na to, polazak u prvi razred je veliki događaj u svakoj obitelji. Ipak, kako sa sobom nosi i određenu razinu stresa te privikavanje na potpuno novi ritam života, važno je dobro se pripremiti na vrijeme.

Zato smo pomoć potražili od Anite Vadas, učiteljice i voditeljice radionica za savjetovanje roditelja.

Evo što ona predlaže.

1. Istaknite pozitivne priče o školi
Sjetite se svojeg djetinjstva i zanimljivih i zgodnih priča iz vaših školskih klupa. Ispričajte ih djetetu. Stvorite u djetetu osjećaj „jedva čekanja“ za školu. Poštedite ga negativnih jer su vremena drugačija, okolnosti nove i akteri priče drugi. Dajte djetetu priliku da ono samo svojim iskustvima razvije pozitivan odnos prema školi. Ovi prvi koraci su važni jer tu stvara prve utiske i prvu sliku o školi.

2. Zajedno krenite u kupovinu potrebnog pribora

Što više uključite dijete, to će ono više biti svjesno koliko sve ima vrijednost i tim više će paziti i čuvati na svoje stvari. Mnogi roditelji pogriješe što sve sami kupe i onda se čude kako dijete na čuva i ne pazi svoje stvari. Nije bilo uključeno u to. Dajte mu priliku da drži novac u ruci i da plati na blagajni kako bi imao osjećaj da sve te bilježnice, pribor, pernica, torba, papuče i ostalo ima vrijednost.

Jedan ravnatelj škole napisao je pismo roditeljima koje je postalo viralno Pismo ravnatelja roditeljima: "Recite djeci da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni"

3. Pripremite radni kutak

Na vama je da osigurate djetetu potrebno mjesto za učenje ili prvi radni kutak. Potrudite se da ne bude puno svega oko djeteta jer će to odvlačiti pažnju tijekom pisanja zadaće. Važno je da ima svoj stol i stolicu, neku radnu ploču na kojoj će stajati raspored sati i papirići s obavezama te čaša s potrebnim pisaćim priborom. Ostalo neka bude u ladicama.

4. Nemojte u djetetu izazivati strah negativnim konotacijama

Važno je da ne plašite dijete školom „Vidjet ćeš ti kada te učitelj/ica…“ ili „Dobit ćeš jedinicu!“ ili „Ići ćeš u kut!“ ili „Sjedit ćeš u magarećojklupi!“.Ta su vremena prošla i samo su dio vašeg djetinjstva.

Sada je vrijeme kada se u školi njeguje poštovanje, a ne strahopoštovanje. Podučite dijete da više poštuje učiteljicu i da joj se obraća s „Vi“, a ne s „ti“. Objasnite razliku da dijete zna kome se kako treba obraćati.

Željezo se kuje dok je vruće. Sada je idealno vrijeme za stvaranje najboljih temelja za pozitivno iskustvo polaska u školu.

5. Ponovite bonton

Prođite s djetetom bonton. Posjetite knjižnicu i učlanite dijete te posudite bonton i još jednu knjigu po izboru djeteta. Stvarajte naviku čitanja i odlaženja u knjižnicu. Svaki dan čitajte bonton i podučite dijete kulturi ponašanja koja izumire. U školi je učitelj/ica neće stići proći tako detaljno koliko to vi možete u svome domu. Korisno je i vama i djetetu.

6. Naglasite važnost samostalnog odijevanja

Ako se vaše dijete još uvijek ne zna samostalno odijevati, posvetite pažnju tome. U školi će se trebati preodjenuti za Tjelesno-zdravstvenu kulturu i lijepo složiti odjeću tako da to vježbajte prije spavanja i ujutro pri odijevanju.

Naučite dijete kako lijepo posložiti i pospremiti odjeću na hrpu. Katkada roditelji podrazumijevaju da to dijete treba samo znati, no sve što nam netko ne pokaže i nauči nas, ne trebamo znati. Bit ćete sigurniji ako sami tome podučite dijete. Nemojte zanemariti ni vezivanje tenisica.

7. Ključić oko vrata

Podučite dijete tome kako se zaključava stan i kako se koristi ključ. Neka djeca ne znaju zaključavati vrata i uspaniče se. Poigrajte se i oko toga jer možda će jednom dijete doći ranije kući pa čak i ako ima ključ, a ne zna ga koristiti, mogla bi ga uhvatiti panika. Nabavite i neki vidljivi privjesak za ključ i odredite mjesto u torbi gdje će ključ stajati.

8. Praćenje u školu

Pripremite se na to da nekoliko dana pratite dijete do škole sve dok ono ne svlada put do nje ili barem osigurajte nekog tko će ići s njime. Prvih nekoliko dana krećite se uvijek istom rutom sve dok ju dijete ne svlada, a onda odaberite neku drugu tako da naučite dijete da ima više puteva do škole. Napomenite prelaske preko ceste.

9. Uključenost u školski život

Jednom kada nastava počne, ona će vašem djetetu biti nešto najvažnije na svijetu. Zato obavezno svaki dan nakon nastave pitajte dijete o tome kako je bilo u školi što je radilo i doživjelo jer time pokazujete zanimanje za ono čime se dijete bavi.

Ne podrazumijevajte da mu je dobro jer vi to vidite. Pričajte i o pozitivnom i o negativnom kako bi vam se dijete naučilo povjeravati. Ima roditelja koji se žale da njihovo dijete nikada ne priča o školi. Sada u prvim danima je prilika da stvorite tu naviku i da vam se od prvog dana dijete povjerava, i u dobru i u zlu.

10. Temelj stvaranja radnih navika

Škola je djetetova prva veća odgovornost. Objasnite mu da je to njegova dužnost, a da ste vi tu kao pomoć i podrška. Istraživanja pokazuju da su potrebna tri mjeseca da se čovjek privikne na stvaranje novih životnih navika.

Stoga, uzmite vremena do Božića da sve polako svladate i naučite, kako vi tako i dijete. I učitelj/ica će s njima polako jer čitavo prvo polugodište služi prilagodbi djeteta na školu kroz igru u kombinaciji s učenjem.

Više savjeta za roditelje možete pronaći na mrežnoj stranici Anite Vadas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju