Zbog prezaposlenosti roditelji sve ćešće preskaču čitanje s djecom te tako zaboravljaju razvijati važnu naviku koja djeci omogućuje da se pripreme za samostalno čitanje te kod njih potiče razvoj govora, zapažanje i kreativnost

Kao glavni razlog zbog kojeg djeca odlaze na spavanje bez priče za laku noć roditelji navode umor i pretrpanost dnevnim zadacima. zajedničko čitanje slikovnica i knjiga postao je zadatak koji obavljaju bake, djedovi i rođaci.

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo kako trećina djece provodi dva sata dnevno igrajući igrice, četvrtina surfa po webu, dok veliki broj djece svakodnevno dva sata gleda televiziju. Čitanje je tek povremena zabava u rijetkim obiteljima.

Majke za manjak vremena krive kućanske poslove, spremanje i kuhanje dok su očevi krivnju prebacili na sve duže radno vrijeme i umor. Statistike govore kako 89% majki ipak pronalazi vrijeme za čitanje s djecom, dok to radi samo 3%očeva.

Jedan od deset roditelja priznaje kako rijetko čita s djecom, dok se neki od njih uopće ne sjećaju kada su zadnji put uzeli knjigu i pročitali bajku ili priču svom djetetu. Veliki broj roditelja radije pušta djecu da gledaju televiziju ili igraju igrice na kompjuteru dok oni za to vrijeme obavljaju poslove koje nisu stigli tijekom dana.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako trećina djece provodi dva sata dnevno ispred kompjutora, četvrtina surfa po webu, dok veliki broj djece svakodnevno dva sata gleda televiziju. Čitanje je tek povremena zabava u rijetkim obiteljima.

Djeca u dobi od sedam godina susreću se s školskim gradivom i čitaju svaki dan. Tehnika čitanja je sposobnost koja djeci omogućava snalaženje u svakodnevnom životu i pomaže kod rješavanje problema.

Zbog toga djeci treba početi čitati od najranije dobi. Malu djecu najviše zanimaju slikovnice s puno slika, a kako odrastaju prijelaz na priče i knjigu će se dogoditi spontano.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju