Pravo vrijeme za početak dohrane bebe je kada postane zainteresirana za hranu koja se nalazi na vašem tanjuru, a to je u velikom broju slučajeva nakon navršenog petog ili šestog mjeseca. Donosimo vam savjete kako pripremiti ukusne kašice!

Probavni trakt djeteta je u dobi od šest mjeseci spreman za probavljanje namirnica, a u tom razdoblju mališani započinju s istraživanjem svijeta oko sebe te im je potrebno i više energije.

Znatiželja u tom razdoblju je velika pa je beba zainteresirana za stvari koje jedu roditelji, a mišići potrebni za gutanje su ojačali pa bez bojazni možete svojoj bebi pripremiti prvu kašicu.

Beba vole kašicu od mrkve jer ima slatkasti okus koji im je poznat putem majčinog mlijeka. Većina beba ih dobro podnosi jer mrkva ne napuhava i ne zatvara.

Prvo hranjenje možda neće proći kako ste zamislili, no sve što vam je potrebno je velika doza strpljenja jer se dijete prvi puta susreće s hranom koju uzima sa žlicom. Za početak je najbolje upotrijebiti plastičnu žlicu jer je ugodnija od metalne.

Ukoliko dijete ne prihvaća novu prehranu i stalno vraća hranu jezikom to vas ne mora zabrinjavati, jednostavno pričekajte još neko vrijeme.

Prve kašice

Prve kašice je najbolje pripremiti od mrkve jer ih djeca najbolje podnose, no ukoliko odbijaju taj okus pokušajte s voćnim kašicama od jabuke ili kruške. Određenom kašicom dijete treba hraniti najmanje tjedan dana prije dodavanja novog sastojka, a u kašice od mrkve najbolje je dodati krumpir.

S vremenom se sve više obroka može zamijeniti kašicama, a nakon voće i povrća možete pripremiti kašicu od punomasnog mlijeka i žitarica.

Odgovore na sva pitanja vezana uz pripremu prvih dječjih obroka, razne savjete i pregršt recepata potražite u knjizi 'Kašice' koja obiluje brojnim idejama za pripremu i mnoštvo korisnih savjeta za prehranu najmlađih te sadrži detaljan opis pripreme obroka te važne činjenice o dohrani djece koje svaki roditelj mora znati.

Među šarenim koricama pronaći ćete najbolje kombinacije hrane za vaše dijete i doznati kako izbjeći alergije koje se mogu pojaviti kod najmlađih.

Zadovoljna i Naklada Nika vam daruju dvije knjge 'Kašice'. Dobitnice su Daliborka Grbi i Ljiljana Holik.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju