Mnogi se roditelji pitaju koja je prava dob za učenje stranog jezika. Stručnjaci se slažu kako je to upravo predškolska dob, jer djetetov je mozak tada poput spužve - upija brzo, temeljito, lagano, a kako je riječ i zabavnom sadržaju, pritom i uživa.

Roditeljska dilema

Danas se sve ranije počinje s učenjem stranih jezika i u Hrvatskoj postoji velik broj vrtića, odnosno predškolskih ustanova koji u svom programu posjeduju neki od stranih jezika.

Većina stručnjaka preporučuje učenje već od četvrte godine života. Stoga je važno ustanoviti razinu zrelosti djetetovog govora. Ukoliko dijete ima neke jezične odnosno govorne poteškoće, pametnije je uključiti ga u tretman kod logopeda

Roditelji se nerijetko odlučuju za neki od takvih programa kako bi njihovo dijete što ranije usvojilo osnove stranog jezika. Drugi pak smatraju kako nije dobro tako rano preopteretiti dijete, te da je s učenjem stranih jezika uvijek dobro početi u školi.

Ipak, istraživanja pokazuju da ako je djetetov govor dobro razvijen, nema potrebe čekati početak osnovne škole kako bi se započelo s učenjem sranog jezika.

Ispitivanja su pokazala i da već početkom 7. godine sposobnost djeteta za usvajanje jezika slabi, pa se smatra kako je učenje stranog jezika u predškolskoj dobi – između 3. i 7. godinem vrlo dobro za stimuliranje moždanih vijuga.

Osim toga, suvremeno društvo znanje stranog jezika podrazumijeva kao uobičajeno, pa je dobro da i vaše dijete stekne takvu vrstu prednosti.

Djetetov mozak u ranoj dobi poput spužve upija znanje velikom brzinom i lakoćom, a temelji stranog jezika bit će usvojene kvalitetno i nenametljivo, pa će kasnije učenje biti nadogradnja kvalitetne osnove.

Dobra je varijanta učenje stranog jezika u sklopu vrtića koje dijete pohađa, jer se ta nastava u jezičnoj grupi odvija u tijeku redovnog boravka djeteta u vrtiću, dijete se nalazi u poznatom društvu, dobro poznaje učiteljice, a nije nevažno ni to što ćete uštedjeti vrijeme za putovanje

Što su pokazala istraživanja

Psihologinja Elissa Newport s univerziteta u Rochesteru i njena kolegica Jacqueline Johnson s univerziteta u Charlottesvilleu, Virginija (SAD) proučavale su kineske i korejske useljenike koji su počeli učiti engleski jezik u različitoj dobi između 3. i 39. godine.

Pokazalo se da nije toliko presudno koliko su useljenici proveli vremena u Americi, nego koliko su se rano susreli s engleskim jezikom. Naime, oni koji su počeli učiti u dobi između 3. i 7. godine života, govorili su bez akcenta, kao materinji jezik, dok su oni koji su počeli učiti između 11. i 15. godine bili tek upola dobri.

Jasno je dakle da je dobro što je moguće ranije početi učiti strani jezik, a to znači prije polaska u školu.

Većina stručnjaka preporučuje učenje već od četvrte godine života. Stoga je važno ustanoviti razinu zrelosti djetetovog govora. Ukoliko dijete ima neke jezične odnosno govorne poteškoće, pametnije je uključiti ga u tretman kod logopeda.

Četvrta, peta godina

Važno je i dijete motivirati na učenje stranog jezika što se poprilično jednostavno može učiniti različitim edukativnim materijalom, pjesmicama, crtanim filmovima na stranom jeziku.

Edukacija odnosno obrazovni materijal za učenje stranog jezika za djecu prilagođen je predškolskoj dobi i danas na tržištu postoje slikovnice, rječnici, audio i video kazete za djecu, dječji softveri, interaktivne igrice, animirani filmovi s edukativnim karakterom na području stranih jezika, tečajevi u sklopu vrtića…

Metode učenja su različite, no svaka podrazumijeva educirane voditelje koji znaju i provode metode koje su primjerene djeci. Oni uvode strane jezike putem igara, pjesmica, animiranih filmova i općenito koriste metode koje su zabavne i lagane.

Gdje upisati dijete?

Kada odabiru teme učenja, uvijek su to bliske i dobro poznate teme poput blagdana, rođendana, godišnjih doba, fotografija, a u kasnijoj dobi se počinje i sa čitanjem.

No, nije dobro predškolsko dijete upisivati na tečajeve više stranih jezika, jer će mu se biti teško usredotočiti samo na jedan.

Postoje razne igraonice, tečajevi i škole, a dobro je otići na probni sat, ako takav postoji, kako biste se uvjerili u kvalitetu rada. Uvijek se možete raspitati kod drugih roditelja, na internetskim forumima, rezultatima škole…

Dobra je varijanta učenje stranog jezika u sklopu vrtića koje dijete pohađa, jer se ta nastava u jezičnoj grupi odvija u tijeku redovnog boravka djeteta u vrtiću, dijete se nalazi u poznatom društvu, dobro poznaje učiteljice, a nije nevažno ni to što ćete uštedjeti vrijeme za putovanje.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju