Postavljanje dječjih sjedalica na sredinu stražnjeg sjedala u automobilu može smanjiti rizik od zadobivanja ozljeda u prometnim nesrećama gotovo za polovicu, pokazala je nova studija.

U studiji koja je obuhvatila podatke o prometnim nesrećama iz 16 američkih država znanstvenici su otkrili da postoji 43 posto manja vjerojatnost da će djeca mlađa od 3 godine biti ozlijeđena ako je njihova sjedalica pričvršćena na sredini stražnjeg sjedala, a ne iza vozača ili suvozača.

Stručnjaci su već preporučili roditeljima da postave autosjedalice na sredinu stražnjeg sjedala, a rezultati studije podupiru taj savjet, rekli su Michael J. Kallan i njegovi kolege sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i iz Dječe bolnice u Philadelphiji.

Nažalost, samo 28 posto djece u njihovoj studiji sjedilo je na tom mjestu u vrijeme automobilske nesreće, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu Pediatrics.

Rezultati studije temelje se na podacima iz 4.790 automobilskih nesreća u kojima su sudjelovala djeca u dobi od tri godine i mlađa, a koje su se dogodile između 1998. i 2006. godine. U vrijeme nesreće 41 posto djece bilo je u sjedalici postavljenoj iza suvozača, a 31 posto iz vozača.

Središnji položaj je bio najmanje popularan, ali je on najsigurniji za djecu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju