Izgleda kako se između roditeljstva i sreće ne može staviti znak jednakosti. Najnovije istraživanje pokazalo je kako zbog djece više brinemo nego uživamo u sretnim trenucima te kako osobe koje nemaju djecu i one koje imaju pokazuju istu razinu zadovoljstva

Istraživanje je proveo tridesetogodišnji znanstvenik i sociolog Nattavudh Powdthavee sa Sveučilišra York koji nije otac, no sa svojom djevojkom planira imati djecu.

Roditelji najveći dio vremena provedu brinući se o djeci i njihovim problemima, a te su radnje učestalije od onih koje ih čine sretnima.

Ono što roditelje čini sretnima su male stvari poput djetetovog prvog osmijeha, prvog koraka i upisa na fakultet, a zadovoljstvo tih trenutaka kompenziraju sa svim onim glavoboljama i problemima koje im njihovi potomci izazivaju kroz godine.

Naime, svu tu sreću poništava svakodnevna briga za obitelj, pojasnio je dr. Powdthavee u članku koji je objavljen u posljednjem izdanju magazina The Psychologist.

'Zamišljajući kako je to biti roditelj, ljudi se uglavnom fokusiraju na lijepe strane, radije nego na teške. To je uglavnom zato što vjerujemo da značajni i lijepi događaji donose ogromno zadovoljstvo i sreću', rekao je Powdthavee i dodao kako to zadovoljstvo ne traje dugo.

Obitelj nas čini sretnijima od seksa

Roditelji najveći dio vremena provedu brinući se o djeci i njihovim školskim problemima, te o kućanskim poslovima koje treba obaviti kako bi djeca bila namirena. Te su radnje mnogo učestalije od odnih koje roditelje čine sretnima.

Dr.Powdthavee tvrdi kako baš ta svakodnevna, ali negativna iskustva utječu na dnevnu razinu sreće i životnog zadovoljstva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju