Zbog ljuljanja na stolcu djeca obično dobivaju kazne, no istraživanje provedeno u Njemačkoj je pokazalo kako ljuljanje smanjuje pritisak na kralježnicu, koji može loše utjecati na položaj tijela, disanje i rad unutarnjih organa

Ljuljanje na stolcu je dobro za dječje tijelo i za mentalne sposobnosti potvrdilo je istraživanje provedeno u Njemačkoj.

Istraživanje je također pokazalo i da se ljuljanjem popravlja djetetova koncentracija i produljuje vrijeme u kojem ono može zadržati pozornost na jednoj temi.

Proveli su ga stručnjaci iz udruge Bundesarbeitsgemeinschaft fuer Haltungs und Bewegungsfoerderung (BAG), koja se bavi poticanjem tjelesne aktivnosti djece.

Zajedno s BAG-om na studiji je radio i projekt 'Kid Check' saarskoga sveučilišta.

Proučavana su školska djeca u 8. razredu, a ispitivači su im motrili promjene u krvotoku. Jedna je skupina sjedila na suvremenim školskim stolcima koji se mogu micati u trima smjerovima, a druga je skupina sjedila na običnim, nepomičnim stolcima.

Pokazalo se da je temperatura gornjega dijela tijela znatno pala u skupini koja je sjedila na običnim stolcima, a narasla u djece koja su sjedila na suvremenima.

Istraživači su povećanje temperature protumačili kao znak boljeg kolanja krvi, odnosno gibanja mišića pod kožom.
Uobičajen položaj pri nepomičnu sjedenju djeluje tako da se gornji dio tijela naginje prema naprijed, što slabi i disanje i optok krvi, a to pak smanjuje koncentraciju.

Rezultati su suprotni što je sjedenje pokretljivije, zaključili su u BAG-u.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju