Jesen je pokucala na naša vrata i donijela prehlade, kašalj, viroze i upale... Sve je počelo kašljem, a završilo antibiotikom. Reagirajte na vrijeme, jer tako možete spriječiti razvoj bolesti. Donosimo nekoliko starih, ali provjerenih recepata za prevenciju

Najčešći uzrok kašlja su naravno prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali pri čemu nastaje više sluzi koje se organizam pokušava riješiti. 

A sluz je potrebno otopiti s obzirom da djeca nemaju snage za snažno iskašljavanje, a njihove bronhije imaju mali promjer i lako se začepe. 

Kako liječiti kašalj 

U ublažavanju simptoma prehlade veliku ulogu imate vi roditelji, naravno dok odlazak liječniku ne postane neizbježan. 

Prvi korak u ublažavanju simptoma kašlja jest biljni sirup koji otapa sluz, te naravno stari recepti naših baka. 

Djetetu prije spavanja na prsa i grlo obavezno stavite obloge od vruće vode, limuna, maslaca, masti, sira ili zgnječenog vrućeg krumpira. 

Vaš će mališan lakše disati ako mu gornji dio tijela stavite u povišeni položaj. 

Prehrana je doista važna

Nježno kuckanje po leđima pomaže da se sluz ne bi slijevala prema plućima. Ako kod kuće imate inhalator koristite ga. Ukoliko nemate, iskušajte stari recept naših baka - bit će dovolno da napunite posudu vrelom vodom i dobro inhalirate dijete. 

Provjetravajte prostorije u kojima boravi vaše dijete i izbjegavajte pušenje u njima

Prostoriju u kojoj vaše dijete boravi dulji period potrebno je ovlažiti, a u tu srvrhu dovoljni su mokri ručnici na radijatoru. 

Prehrana je itekako važna, povećajte unos tekućine (čajevi, tople juhice barem dva puta dnevno), umjesto slatkiša djetetu poslužite voće ( kompoti od jabuka i kruške lakše se gutaju). 

Provjetravajte prostorije u kojima boravite i izbjegavajte pušenje u njima. 

Posvetite se djetetu 

Vaše dijete treba vas i vaš zagrljaj, jer tada ga sve manje boli. Posvetite se svom djetetu pa makar je riječ o početnoj prehladi. 

Poduzmite potrebne mjere kako bi vaše dijete ozdravilo na vrijeme- U periodu smo kada je vrijeme varljivo i temperature tijekom dna varijaraju i do desetak stupnjeva. I zapamtite: mali je korak od prehlade do gripe. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju