Majke koje tijekom trudnoće dolaze u doticaj s raznim opasnim kemikalijama iz higijenskih, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, a nose dječake, time povećavaju rizik za neplodnost, feminiziranost i rizik od raka u kasnijem životu

Opasne kemikalije

Vodeći britanski reproduktivni stručnjak profesor Richard Sharpe tvrdi kako su kemikalije koje se nalaze u sastavu proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo povezani s porastom broja oboljelih od raka testisa, defekata kod muške djece, te s pojavom nedovoljnom kvalitetne sperme.

Vodeći britanski reproduktivni stručnjak profesor Richard Sharpe tvrdi kako su kemikalije koje se nalaze u sastavu proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo povezani s porastom broja oboljelih od raka testisa, defekata kod muške djece, te s pojavom nedovoljnom kvalitetne sperme

Njegovo mišljenje ozbiljno su shvatili i savjetnici u britanskoj vladi koji su sastavili izvješće u kojima su precizirane opasnosti od kemikalija.

Oprezno s proizvodima

Te kemikalije naime sprječavaju rad testosterona, a oponašaju ženski hormon estrogen zbog čega se trudnicama savjetuje izbjegavanje opasnih kemikalija.

- Nisu sve kemikalije jednako opasne, no kada ih se koristi zajedno s još nekim kemikalijama, njihovo zajedničko djelovanje može biti izuzetno opasno za razvoj fetusa.

Kada je riječ o kemikalijama u okolišu, ne možete učiniti gotovo ništa, ali možete kontrolirati ostale kemikalije. Nemamo točan broj i popis kemikalija koje mijenjaju djelovanje hormona, pa ih ne možemo ni precizno imenovati. No, treba ih izbjegavati, jednako kao što izbjegavamo alkohol i drogu.

Zabrinuti liječnici

Liječnici su iskazali zabrinutost zbog sve većeg broja oštećenja kod rođene djece. Otprilike 7 % posto dječaka u Velikoj Britaniji je rođeno sa spuštenim testisima, a čak sedam dječaka na tisuću ima deformirane genitalije.

Jedan od 6 muškaraca u Velikoj Britaniji ima nizak broj spermija, a broj muškaraca oboljelih od raka testisa u 20-im i 30-im godinama u posljednjih 25 godina se udvostručio.

Kemikalije koje utječu na rad testosterona pronađene su u pesticidima, lijekovima, plastičnim proizvodima i proizvodima za kućanstvo.

Profesor Sharpe naglasio je kako je najosjetljiviji period trudnoće između osmog i 12-og tjedna, kada izloženost kemikalijama dolazi u sukob s proizvodnjom testosterona kod fetusa, a time se sprječava normalan razvoj seksualnih organa.

Kemikalije koje dokazano uzrokuju medicinske probleme

Linuron/diuron: Herbicidi koji uništavaju korov na cestama, šumama i imanjima. U tragovima se može pronaći u hrani.
Prokloraz: Fungicid koji se koristi za voće i povrće
Procimidon: Fungicid koji je prošle godine zabranjen u EU, a u tragovima se može pronaći u prerađenoj hrani i voćuFtalati: nalaze se u podovima od vinila, zavjesama za tuširanje, otapalima, plastici, PVC-u. Zabranjeno ih je koristiti u kozmetičkim proizvodima koji se proizvode u EU.
Parabeni: nalaze se u konzervansima koji se koriste u kremama, losionima i dezodoransima.
Triklosan: antibakterijske kemikalije u sapunima, pastama za zube i daskama za rezanje.
PCBs: koristi se u električnim materijalima, bojama, ljepilima, a zabranjene su u EU
Bisphenol A: koristi se u prozirnim plastičnim dječjim bočicama, limenkama, kućištima za mobitele, a zabranjeno ga je koristi za dječje bočice u Kanadi

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju