Prema zakonu o sigurnosti u prometu na cestama djeca do dvanaeste godine starosti moraju se voziti u autosjedalicama. Potrebno ih je mijenjati kako dijete raste i koristiti ih uvijek i bez iznimke

Petra, Beai i Tia su sestre koje se voze u odgovarajućim autosjedalicama, uvijek i bez iznimke.

'Ukoliko je put kratak može se ići pješke, ako je potreban auto onda znači da se potrebno vezati', rekla je mama Ines Ostrih koja je pravi stručnjak u pravilnom postavljanju dječjih sjedalica koje se moraju mijenjati u skladu s rastom djeteta.

'Pojasevi su dizajnirani za osobe koje su više od 150 centimetara stoga je iznimno važno koristiti podloge koje djeci omogućavaju sigurnost tijekom vožnje u autu', naglasila je Dijana Uljarević iz udruge Roda.

S obzirom da stiže zima, roditelji moraju znati kako će s debelim prslukom i zimskom jaknom u dječjoj autosjedalici brzo postati tijesno.

Osim toga, pojasevi u tom slučaju nisu zategnuti i pripijeni uz tijelo. Remeni dodatno skliznu niz tople jakne i kapute te u ozbiljnim situacijama ne štite ramena i zdjelicu.

Udruga Roda je prije šest godina uvela besplatnu kontrolu autosjedalica te su se uvjerili kako je roditeljima to zaista potrebno.

'S ispravno postavljenim auto sjedalicama dolazi svega tri do pet posto roditelja', naglasila je Dijana.

Više u inMagazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju