Trudnice koje obavljaju duge telefonske razgovore preko mobilnih telefona izlažu svoje bebe većoj opasnosti da sedam godina nakon rođenje dožive određene poremećaje u ponašanju, pokazali su rezultati jednog danskog istraživanja.

Istraživači su obavili anketu među više od 100.000 žena koje su bile trudne u periodu od 1996. do 2002. godine o tome koliko su vremena provodile u telefonskim razgovorima preko mobitela tijekom trudnoće.

Kad su njihova deca napunila sedam godina, istraživači su zatražili od mama da popune upitnik koji će im omogućiti procjenu ponašanja njihove djece.

Oni su na temelju te dvije ankete utvrdili povezanost između korištenja mobilnih telefona tijekom trudnoće i raznih poremećaja ponašanja, emocionalnih simptoma, hiperaktivnosti i problema u odnosima s vršnjacima kod djece.

Stručnjaci upozoravaju i da djeca mlađa od 12 godina ne bi trebala koristiti mobilni telefon ukoliko to nije neophodno, jer se u tom uzrastu živčani sustav još uvijek razvija, zbog čega je osjetljiviji na zračenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju